A fa nyílászárók előnyei

Amennyiben fa nyílászárókkal szereljük fel otthonunkat, bevisszük a természetet lakásunkba. Nyugalmat varázsolnak, otthonos hangulatot kölcsönöznek, növelik a komfortérzetünket.

A jól karbantartott fa ajtók, ablakok hosszú ideig ellátják feladatukat. Ma is találkozhatunk akár negyven-ötven évvel ezelőtt készített, megfelelően működő nyílászárókkal. Bár karbantartást, törődést igényelnek, kevesebbet kell cserélni, mint műanyagból készült társaikat, mivel javíthatóak a fa öregedéséből származó kisebb hibák.

Ezen ajtókat, ablakokat nagyon sokféle színárnyalatban lehet lefesteni, csak a fantázia szabhat határt a szín kiválasztásának. Esztétikailag természetesen a színnek összhangban kell lennie az épület kültéri festésével, valamint a lakás belső festésével, berendezési tárgyaival.

A napjainkban gyártott, fából készült nyílászárók három vagy négyrétegű, ragasztott alapanyagból készülnek, így nem kell hosszú távon sem tartanunk a vetemedéstől. Legtöbb esetben vörösfenyő, tölgy, borovi fenyő vagy lucfenyő az alapanyag.

Egyediek és gazdaságosak

Mivel minden fa más-más mintázatú, ezáltal az ablakok, ajtók egyediek lesznek, egyedi hangulatot sugároznak. Ez nem vonatkozik a fa pozdorjából készült, fa mintázatú műanyag bevonattal ellátott nyílászárókra. Itt már nem beszélhetünk természetességről, egyedi hangulatról.

Bár drágábbak, mint a műanyagból készült társaik, és több figyelmet is igényelnek, a fa ajtók, ablakok hosszútávon gazdaságosabbaknak bizonyulnak.

Amikor ablakot, ajtót választunk, körültekintőnek kell lennünk. A nem jól kezelt vagy nem jó minőségű fából készült nyílászárók szorulhatnak, nyikoroghatnak, vetemedhetnek. Megfelelően ki kell legyen szárítva az alapanyag, mielőtt ablakot, ajtót készítenek belőle. Ha jó a fa minősége és a kezelése is megfelelő volt, akkor kiváló hő-, hang- és vízszigetelő nyílászárót lehet belőle készíteni, amely hosszú időn át megőrzi nemes tulajdonságait.

Évente vagy kétévente egyszer – tavasszal – célszerű lekezelni UV-álló réteggel, így még hosszabb ideig fogják feladatukat megfelelően ellátni. Ugyanakkor ötévente ajánlott újrafesteni őket, ami nemcsak az ajtók, ablakok élettartamának meghosszabbítását segíti elő, hanem egyben az ingatlant esztétikai szempontból is szebbé teszi.

Fa ablak

Fa ablak

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Szellőztetési kisokos

Télen a penészesedés, és a páralecsapódás sokak örök problémája, ráadásul nem tréfadolog, hiszen az így keletkezett károk nem javíthatóak garanciálisan....

Close