A fa nyílászárók védelmében

fa nyílászáró

fa nyílászáró

A modern technológiával előállított, fa alapanyagú nyílászárók sose mennek ki a divatból. Időtállóságuk már bizonyított, hiszen nem kevés olyan ötven éves, jó állapotú fa ablak található, amely mind funkcióját tekintve mind esztétikailag megállja a helyét.

Minden napi életünkben fontos, hogy milyen anyagok között élünk, és a faablakok nyújtják a legnagyobb komfortérzetet az ember számára. A fa fajtájára jellemző erezetével, csodálatos színeivel, mozgalmasságával, kecsességével csodálatos anyag. Élő jellege miatt folyamatos törődést kíván. A fa nyílászárók olyan személyeknek kiváló, akik képesek évekig ápolni az ablakait, ajtóit, és szeretik a természetes anyagokat.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor az épített környezet az, ami meghatározza, hogy milyen nyílászárókat alkalmazzunk. A fa, kő, kerámia domináns szerepének hatására csakis fa nyílászárók alkalmazását teszi lehetővé – legfőképp esztétikai szempontból.

A fémből vagy műanyagból készült nyílászárókkal szemben a fa nyílászárók hátránya, hogy akármilyen modern felületkezelés esetén is a nap sugarának erős károsító hatása miatt a festést ötévente ki kell cserélni. A jó minőségű fa nyílászáró életen át kitart, esztétikai megjelenése nem csak a kivitelezéstől, hanem a karbantartási munkálatoktól is függ.

A fa nyílászáró jobb minőségén alapfeltétele a szárított alapanyag. A megfelelően összeállított és száraz, 3 rétegű réteg-ragasztott alapanyag eredménye a vetemedésmentesség, a fűrészfogas hossztoldás pedig lehetővé teszi a faanyag gazdaságos felhasználását. Ezek a hossztoldások ugyan nem mindig szépek, de a kivitelezés során olyan megoldások is alkalmazhatóak, amelyek során ezek a „csúnyaságok” nem is látszanak. A toldásmentes fakeret már esztétikailag is emlékezetes élményt nyújt. A fafajok más – más tulajdonságai, az évgyűrűk formája, színe mind-mind hatással vannak a nyílászárók megjelenésére.

Az alapanyag többnyire borovifenyő, de nem ritka az egyedi igényt kielégítő vörösfenyő, vagy egzotikus mahagóni sem. Kedvelt alapanyag a fenyők közül a lucfenyő, de különleges igények esetén készülnek nyílászáró szerkezetek tölgyből is, vagy más fafajtából, vagy egzotikus félékből is. Minden fafélének mások a tulajdonságai, másképp rajzolódnak ki az évgyűrűk, a fafélék színe is mind –mind hatással van az ajtó vagy ablak megjelenésére.

A megfelelően karbantartott faablakok hosszú élettartamúak, nem ritka az ötven évnél régebbi jól működő fa nyílászárók. A fa fizikai öregedéséből fakadó hibák javíthatóak, nem szükséges állandóan cserélgetni őket. A faablakok – bármilyen hihetetlenül hangzik is – nagy tűzbiztonságot adnak. Bár a fa természetéből fakadóan gyúlékony anyag, de még megégett állapotban is sokáig tartja formáját, ellentétben a műanyag ablakokkal, ajtókkal.

 

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Boldog Új Évet!

Ezúton szeretnénk Boldog Új Évet kívánni minden kedves olvasónknak. Ha már búcsúztassuk a 2012-es évet, akkor had említsem meg, hogy...

Close