Ablakszigetelés vagy nyílászáró csere?

Amikor eldöntöttük, hogy javítani akarunk rosszul záródó, régi ablakaink hőszigetelő képességén akkor két lehetséges utat választhatunk.

Nyílászárók cseréje

A lakásunk, házunk nyílászáróinak cseréjekor célszerű az összes ablakot és bejárati ajtót egyszerre cserélni, hogy megkíméljük magunkat az ismételt hosszadalmas procedúrától.

Első lépésként találnunk kell egy kivitelezőt, aki vállalja a teljes nyílászáró csere folyamat lebonyolítását.

Ez a helyszíni felméréssel indul, ahol a vállalkozó leméri az ablakkeretek méretét, azok mennyiségét.

Megegyezés szerint számos típusú ablakból választhatunk a gázzal töltött kamrák száma szerint, anyagi lehetőségeink szerint és a kívánt hőszigetelési érték elérésének függvényében.

Általában a vállalkozó végzi el az új nyílászárók megrendelését a gyártóktól, bár ennek az összegét előre el fogja kérni tőlünk. Esetleg a beszerelési munkadíj lesz az, amit utólag kell majd megfizetnünk a teljes munka végeztével.

Egyedi ablak méretek esetén ez akár hetekbe, hónapokba tarthat, mire egyáltalán rendelkezésre állhatnak új nyílászáróink és megkezdődhet a csere.

A vállalkozó helyszínre érkezése előtt már ajánlott a szükséges előkészületekkel foglalkozni, mint például bútoraink lefóliázása.

Mert bizony a régi nyílászárók eltávolítása fából készült tokozat esetén igen nagy fűrészpor és porszennyezéssel jár az egész lakásban, mindenképp ajánlott szeretett, nehezen mozdítható bútorainkat fóliával védeni az ablakcsere ideje alatt.

Mivel több nyílászáró szakszerű eltávolítása és az új ablakok behelyezése akár több munkanapot is igénybe vehet, azt is át kell gondolni, hogy egyáltalán otthon tudunk-e tartózkodni ez idő alatt, vagy ajánlott ideiglenesen máshol meghúzni magunkat.

Mert bizony nehéz napokig együtt élni a hatalmas porral és felfordulással, amit az ablakcsere folyamat igényel.

A kiszerelt régi ablakaink eltávolítására is gondolnunk kell. Nagyméretű kibontott ablakok esetén akár utánfutót vagy kishaszongépjárművet kell bérelnünk, hogy a bontott ablakokat a megfelelő hulladéktároló helyre szállítsuk. A legtöbbször ezzel a vállalkozót is megbízhatjuk némi plusz költség ellenében.

Egy emeletes társasház sokadik emeletéről nem egyszerű feladat lehordani a több tíz kilós kiszerelt ablakokat.

Ezt követően a megbízott vállalkozó beállítja, rögzíti az új nyílászárókat, a végleges pozícióban purhabbal fixálja azokat, majd vakolással fedi.

Ezt követően még mindig szükség van az új tokozat körül a fal kijavítására, mert a festés és vagy a tapéta biztosan sérül az ablakcsere során.

Ha a nyílászáró cserét nem időzítettük együtt egy festéssel, akkor bizony a meglévőhöz hasonló színű festékkel kell javítani a falat a tokozás körül, ami ha szerencsénk van, utólagosan sem lesz észrevehető.

Mindezen körülményes, macerás folyamat ismertetése mellett fontos megjegyezni, hogy egy új technológiás, modern, alacsony hőátbocsátási tényezővel rendelkező nyílászárónál nincsen hatékonyabb megoldás az energiaveszteség csökkentésére. Bár ezért az eredményért meg kell fizetnünk mind anyagilag, mind pedig a vele járó kellemetlenségekkel.

A nyílászárók cseréjének költsége számos tényezőtől függ, mint például az ablakok mérete, az üvegrétegek száma és a keret kamráinak száma.

De nagy általánosságban elmondható, hogy egy átlagos méretű 60m2 panellakás összes nyílászárójának cseréje (beleértve a bejárati ajtót), 10-15m2 ablakfelülettel számolva, beépítési költséggel, kétrétegű üveggel, műanyag ablakkerettel számolva 800-900 ezer Forint költségtől indul felfelé.

Utólagos ablakszigetelés

Meglévő ablakaink utólagos szigetelése esetén az alábbi folyamatot kell elképzelned.

Az ablakszigetelő vállalkozó a helyszínre érve felméri a javítandó ablakok állapotát. Egy darab gyurmát a tok és szárny közé helyezve, majd az ablakot becsukva a gyurma alakjából megállapítja, hogy milyen méretű szigetelő tömítést kell az ablakba helyezni.

Az ablakszárnyak leemelése után egy speciális kézi marógéppel egy hornyot mar körbe az ablakszárny keretébe.

A marás miatt keletkező faforgácsot a helyszínen egy nagy teljesítményű porszívóval összegyűjti, ügyelve a lakás tisztaságára.

Egy kézi célszerszámmal belesimítja és rögzíti a szigetelőanyagot az ablakszárny keretébe körben, ezzel meg is történt az ablak szigetelése.

Az ablakszárny visszahelyezése után, a rögzített tömítőanyag a rugalmassága miatt kitölti a korábban meglévő hézagokat a szárny és a tok között. Ezzel megszűntetve a meleg kiáramlását, valamint a szél, a por, a zaj és szmog beáramlását a lakásba.

Az egész művelet nem tart tovább néhány óránál. Nincs szükség bontásra, a lakás nagytakarítására a szigetelés után.

Az utólagos ablakszigetelés ára 700Ft / méter ártól elérhető.

Így a megtérülése maximum 1-2 év. A fűtésszámlán 15-20% csökkenést fog érezni az ablakszigetelés után.

A technológiát bemutató videó:

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Telefonszám változások

Évek óta két telefonszámot használok párhuzamosan, mivel mindegyik elég régi szám ezért veszteség nélkül nem tudnám megszüntetni egyiket sem. Ezentúl...

Close