Ablakszigetelési technikák

Ahogyan fokozatosan nő az energiahordozók ára, úgy növekszik a lakás fűtési költsége is. Évről évre egyre többet kell fizetni a fűtésért, és egyáltalán nem várható, hogy itt számottevő áresés történne. Már annak is örülhetünk, ha csak alig emelkednek a rezsiköltségek jövőre. A fűtési szezonban sokkal többet kell fizetnünk, és a hideg idővel nem lehet packázni: ha fűteni kell, akkor fűteni kell. De míg az átlagos lakásokban az ablakrések egy kosárlabdányi területet tesznek ki, addig megfelelő ablakszigetelés mellett ezek a hézagok csak pingponglabdányiak lehetnek. Ennyire szükség is van a természetes légmozgás miatt, de többre nem! A jó ablakszigetelés így 20–30%-os megtakarítást jelenthet a fűtésszámlában. Az viszont nem mindegy, hogy a szakember milyen technikával dolgozik.

A leggyakoribb kérdés a díjmentes felméréseink kapcsán is az, hogy hány emberrel és milyen technikával dolgozunk majd. Mivel az évek során rengeteg munkát végeztünk, munkatársaink pedig képzett ablakosok, szívesen adunk tájékoztatást a használt ablakszigetelési módszerekkel kapcsolatban. Ebben a rövid cikkben azonban már most választ adunk az alapvető kérdésekre.

Az általunk használt svéd nútmarásos ablakszigetelési technika rendkívül elterjedt, mivel nagyon hatékony és igazán jól is működik. Nagyon sokan próbáltak az elmúlt években olcsó szigetelőszalagos módszerrel ablakot szigetelni akár házilag is. A szilikonszalagot azonban hiába ragasztották az ablakhézagra, a tökéletes záródás így nem volt megoldható, valamint ezek idővel le is váltak. A sziloplasztos megoldás a hőmérsékleti változások miatt pedig még rosszabbnak bizonyult. A svéd bemarásos módszer azonban jól működik: egy nútot marunk az ablakba, majd ebbe kerül a szilikon alapanyagú szigetelőanyag. Nem ragasztjuk a szigetelőanyagot, hanem a marás után helyezzük a vájatba.

Ez a módszer hibátlan záródást eredményez és akár egy centiméteres rést is betömít. A 2–4 °C-os hőmérséklet-emelkedés mellett ezáltal 20–30 decibellel csökkenhet a kintről beszűrődő utcai zaj szintje is.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
ablakszigetelés svéd módszerrel
A svéd bemarásos ablakszigetelés jellemzői

Lakásfelújítás vagy házépítés során érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy hogyan újíttatjuk fel nyílászáróinkat az otthonunkba. Nem mindegy ugyanis az,...

Close