Légkondi hatásfokának növelése szigeteléssel.

Nyáron elviselhetetlenül meleg van a lakásában, pedig nem is panelben, hanem téglaépítésű házban él? Hiába tartja csukva az ablakokat kánikula idején, a forróság beáramlik az utcáról, emiatt egész nap mennie kell a légkondicionáló berendezésnek, különben kibírhatatlan a hőség? Az idei harmincöt fokok mindenkinek nagy megpróbáltatást jelentenek, ráadásul a diszkomfortérzet mellett a hőségnek komoly egészségkárosító hatásai is lehetnek. A nagy melegben ugyanis az erek kitágulnak, így a szív fokozott munkavégzésre kényszerül. A vérnyomás csökken, ez szédüléssel vagy akár ájulással is járhat. A fokozott verejtékezés miatt folyadékvesztés történik, a vér besűrűsödik, és nő a vérrögképződés kockázata. Ezek pedig az ereket elzárva szívinfarktushoz, stroke-hoz, embóliához vezethetnek. Ezért ekkora hőségben a folyamatos folyadékpótlás mellett nagyon fontos, hogy megpróbáljuk a lakás hőmérsékletét optimális szintre csökkenteni.

 A légkondicionáló azonban nem képes hatékonyan működni, amennyiben a hőség továbbra is beáramlik az utcáról. Hiába csukjuk be az ablakokat, ha azok nem zárnak rendesen, hiszen a réseken ugyanúgy bejön a meleg levegő. Így a légkondi sem tudja kellőképpen lehűteni a szobát, ráadásul a villanyszámlánk is jelentősen megnövekedik, ha folyamatosan bekapcsolva tartjuk. Megoldást jelenthet, ha ellenőriztetjük nyílászáróink állapotát, megjavíttatjuk a törött zsanérokat, pántokat, és kicseréltetjük az elöregedett ablakszigetelést. Talán nem is gondolnánk, mekkora jelentősége van a megfelelő szigetelésnek, pedig nagyban befolyásolja, képes-e az ablak kint tartani a meleget, és biztosítani a kellemesen hűvös levegőt. Bízza szakemberre az ablakszigetelést, így, ha a kánikulát megakadályozni nem is tudja, már csak az utcán fog találkozni vele, saját lakásában nem.

Légkondi hatásfokának növelése szigeteléssel.

Légkondi hatásfokának növelése szigeteléssel.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Zsalugáterek és spaletták

Sok energiatakarékossági tanács kezdődik úgy, hogy használd a redőnyt, hiszen árnyékol és hőszigetel egyben. A régi parasztházakban ezeket, a megoldásokat...

Close