Sötétítő spaletták

Mi a különbség a zsalugáterek és a spaletták között? Hiszen mind a kettő az ablakot védi kívülről. Mind a kettő árnyékol, télen hőszigetelésként is kiválóak.

A spaletták lamellái nem zárnak be a kerettel egy bizonyos szöget, hanem szorosan egymás mellé erősített elemekből állnak Ezeket az elemeket átlósan elhelyezett deszkák fogják egységbe, és tartják szilárdan. A spaletták kialakítása is az épület stílusához illeszkedik. A zsalugáterekkel szemben a spaletták teljesen zártak, nem engednek be egy kis fényt sem, így a sötétítésre kiválóan alkalmas. Vannak olyan megoldások is, hogy a spaletták tábláiba kisebb nyílásokat alakítanak ki, hogy valamennyi fény mégis bejusson a spalettán keresztül a helységbe. Nem ritka az olyan spaletta kialakítás sem, amely kívülről valamilyen dómbormintával ellátott, még inkább díszítő elemként hasznosulva.

Anyagvastagságuktól függően nem csak az időjárási eseményektől védi meg az ablakot, hanem vagyonvédelmi szerepet is betölthet, hiszen egy belülről lezárt spalettát még egy betörőnek is fejtörést okoz kinyitni.

A spalettákat is gyártják már alumíniumból vagy műanyagból, de az igazi spaletta még mindig fából készül, általában borovi fenyő adja az alapanyagot.

sötétítő spaletta

sötétítő spaletta

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Légkondi hatásfokának növelése szigeteléssel.

Nyáron elviselhetetlenül meleg van a lakásában, pedig nem is panelben, hanem téglaépítésű házban él? Hiába tartja csukva az ablakokat kánikula...

Close