Műanyag nyílászáró karbantartása

A legtöbben – máris hozzátennénk, hogy tévesen – azt hiszik: a műanyag nyílászáró nem csak jobban szigetel a fánál, hanem olcsóbb is, mindemellett pedig karbantartást sem igényel. Ezek közül az állítások közül egyik sem teljesen igaz, de főleg az nem, hogy az efféle ablakok nem igényelnek karbantartást, hiszen a hosszú élettartam, valamint a megfelelő működés egyik alapkövetelményének tekinthető, hogy legalább évente egyszer nem csak megtisztítjuk, hanem elvégzünk rajta néhány egyszerű karbantartási munkálatot.

Műanyag nyílászárók

Műanyag nyílászárók

A műanyag ablakok esetében például nélkülözhetetlenül fontos, hogy évente legalább egyszer – ajánlatos a téli hónapok előtt – beállítsuk a vasalatokat, amelyeket ugyan házi körülmények között is megtehetünk, de nem árt óvatosnak lennünk, hiszen a házi barkácsolással könnyedén tönkretehetjük akár az egész ablakot is. Természetesen vannak szakemberek is erre, akik nem dolgoznak olcsón, de még mindig olcsóbb kihívni őket, mint később az egész vasalatot kicserélni. Érdemes továbbá legalább egy évben egyszer beolajozni a vasalatokat. Természetesen ne fekete, elhasználódott fáradt olajra gondoljunk, hanem például varrógépolajra, amivel szintén megnövelhetjük ablakaink élettartamát. A drágább nyílászárók esetében külön ábrák jelzik azokat a pontokat, ahol érdemes néha megolajozni a vasalatot, főleg a zárszerkezet és a súrlódó felületek mentén. Amennyiben műanyag ablakunkat súlyos felületi sérülés érte és lekopott a festék, a szaküzletekben vásárolhatunk hozzá javítófilcet. Fontos, hogy semmiképpen se otthoni gyerekfilcekkel álljunk neki a javításnak, mert az biztosan meg fog látszódni az ablakon, a direkt erre a célra kifejlesztett javítófilces korrigálás azonban nem. Bármilyen karbantartásra is van szüksége, fontos, hogy a beépítést és forgalmazást végző cég minden esetben terhelhető efféle munkával valamint van az a pénz amiért mi is megcsináljuk. ( Általában ingyen! )

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ajtó-, ablakrácsok – Biztonság és szépség

A nyílászárók előtti rácsok felhelyezésére a biztonsági szempontok figyelembevételével történik. A legtöbb betörés ugyanis az ajtók és ablakok feltörésével történik....

Close