Ajtó-, ablakrácsok – Biztonság és szépség

A nyílászárók előtti rácsok felhelyezésére a biztonsági szempontok figyelembevételével történik. A legtöbb betörés ugyanis az ajtók és ablakok feltörésével történik. Ma már nem csak a biztonságérzet a fontos, hanem ugyanolyan megítélés alá esik esztétikai megjelenése is.
A rácsok kialakításának első lépése a MABISZ előírásai legyenek, mert csak akkor fizet a biztosítótársaság, ha a megfelelő előírásokat betartják.
A biztonsági rácsok megalkotása során a szépség megjelenése is az igényesség felé mozdul. Már fontos, hogy ne csak „börtön” jelleget kölcsönözzön a háznak, hanem az ablak keretének stílusával, színével és méretével harmonizáljon. Funkciójának megfelelően a külvilágot zárja ki, a bent élőkben ne keltsen bezártság érzetet.

kovácsoltvas ablakrács

kovácsoltvas ablakrács

A bejárati ajtó, erkély ajtó elé szerkesztett biztonsági rácsok esetében – nyitható jellegüknél fogva – a biztonsági előírások, a tűzvédelmi- életvédelmi szabályok élveznek prioritást az esztétikai szempontokkal szemben.
A legegyszerűbb kivitelezésű rácsok a függőleges pálcákból vannak kialakítva, de a felül ívesre formált betétek alkalmazásával megtörhető a szokványos forma merevsége. A hajlított formák akkor támogatják a ház külső megjelenését, ha ívük igazodik az ablak formájához. Természetesen a biztonsági rácsok keretét az ajtókhoz és ablakok keretméretéhez kell igazítani. Mindezek után jogos lehet a kérdés a kör alakú ablakok biztonsági ráccsal való védelmének kialakításával kapcsolatban, miszerint, akkor kör alakúnak kell-e lennie a rácsnak is? Természetesen ez is megoldható, de a négyzet alakú rácsokkal is nagyon dekoratív megoldásokat lehet találni, a festéssel pedig kiemelhető vagy eltakarható a rács.
Az olyan ajtókról is beszélnünk kell, amelyeken csak egy kitekintő ablak van elhelyezve, és hiába van az ilyen bejárati ajtó szuper zárrendszerrel felszerelve, a kitekintő ablak védtelensége ugyanolyan veszélyforrásnak számíthat az esetleges betörés alkalmával, mint bármely más bejárati ajtó. Érdemes ide is szépen kidolgozott rácsot szereltetni, amely nemcsak a védelmet szolgálja, hanem akár az ajtó ékes dísze is lehet.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az ablakfelújítás előnyei

A környezetvédelemtől a takarékosságon át az épületek eredeti karakterének megőrzéséig sorolhatnánk azokat a szempontokat, melyek miatt az ablakcserével szemben egyértelműen...

Close