Az ajtók

ajtó

ajtó

Az ajtó az egyik olyan eszköz életünkben, melyet ki is használunk rendesen. Nyitjuk – zárjuk. Be– vagy kiengedünk valakit vagy valamit. Ha akarjuk, akkor elrejtőzünk mögötte, ha nem, akkor kinyílunk vele. Ha akarjuk, akkor megvéd bennünket, a családunkat, vagyonunkat.

Az első meglátás, ami egy lakás felé közelítve szembetűnik az a bejárati ajtó. Stílusa, színe, formája már ad valami elképzelést arról, hogy mi várhat ránk a lakásban, házban. Mégis mit várunk el egy bejárati ajtótól? Elvárásaink ezzel az ajtótípussal szemben sokkal keményebbek, mint a szobaajtókkal szemben. A bejárati ajtó a magyar népmesékben is inkább egy szájra hasonlít, hiszen minden ezen keresztül jut be a házba, lakásba. Érdemes egy kicsit jobban odafigyelni rá, hiszen kizárja a fényt, a hangot, vizet, bent tartja a meleget, megvéd a tűztől és a betörőtől, a kíváncsi szomszédoktól.

A bejárati ajtó alapanyaga lehet természetesen fa, műanyag, fém. Minőségét a külső borítás, a belső szigetelés és a felület kezelése, a beépített extra ajtókellékek adják. Ha bejárati ajtót szeretnénk, választani el kell döntenünk, hogy melyik funkció legyen a legfontosabb: az energiatakarékosság, a védelem vagy inkább az esztétikum, vagy ezek ötvözete. Persze, gondolhatja bárki is, hogy milyen butaság ezen gondolkodni, pedig annyira nem is butaság. Egy forgalmas út mellett élőknek fontos a hangszigetelés és a betörésvédelmi kérdés is, viszont a hegytetőn álló házikó bejárati ajtajának talán nem a hangszigetelés az elsődleges feladata.

A bejárati ajtó alapanyagának a legjobb a fémszerkezet, ugyanis ez ellenállóvá és erőssé teszi az ajtónkat. Ezt a felületet már egyéb más eljárással lehet ajtószerű mintázattal ellátni. A bejárati ajtónál fontos az energiatakarékossági szempont is, hiszen ha kültéri bejárati ajtóról van szó, akkor az ajtó ki van téve az időjárás viszontagságainak. Emeletes házban lépcsőházból nyíló bejárati ajtók ugyan nincsenek kitéve az időjárásnak, energiatakarékossági szempontból mégis fontos, hogy megfelelő szigeteléssel legyenek ellátva. A hő veszteségi mutató 1,5 – 2 W/m2K között legyen.

Az ajtók szigeteléséről itt olvashat bővebben.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Régi fa ablakok szigetelése

Ha álmai otthonát egy századfordulós bérházban találta meg, biztosan van mit csinosítania a lakáson a beköltözés előtt. Padlólapcsere, festés, újratapétázás,...

Close