Függönymustra felújítás után

Ideje lecserélni, de mekkorára?

Új ablakhoz új függöny dukál! Ezúttal arról lesz szó, hogyan választhatja ki a tökéletes méretet.

Függöny

Függöny

Mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, jegyezze meg az aranyszabályt: mindig ellenőrizze le a mérést. Legyen biztos a dolgában, egy alul, vagy túlméretezett függöny nem fogja boldoggá tenni.

Szélességek

A függöny szélességét a karnishoz mérje! Sokan az ablak szélességéhez viszonyítják, de az öreg, és súlyos hiba. A karnis elhúzó szerkezetes? Vegye figyelembe az átfedést is! Rúdkarnisa van? A távolságot a két konzol között mérje!

Ha egy új karnist szerez be, olyat vegyen, ami az ablak széleitől 15-30 cm-re ér túl (már csak a sötétítőfüggöny miatt is). Ha pedig az ablak felső szélét vesszük alapul, onnan a karnis 12-15 cm-re legyen. Persze, teheti a mennyezetre is.

Magasságok

A függöny úgy szép, ha vagy 1 cm-rel, vagy 15-20 cm-rel ér le az ablakpárkány alá, esetleg 1cm-rel ér véget a padló felett. Attól viszont óva intjük, hogy a függöny súrolja a földet, hiszen bár szép, meg fog vele gyűlni a baja. Szinte csak úgy vonzza magához a port.

A függöny magasságát mérje több helyen is (ritka a mennyezettel, vagy karnissal vízszintes padló), és azt használja, ami a legrövidebbre jön ki.

Tökéletes takarásban

A karnist el is rejtheti egy szivacsbetéttel feszített drapériával is. Az anyagot a szivacsra ragasztják, és rávasalják, ahogyan a szegést is.

További tippek

  • Számoljon a függöny ráncaival is, a nagyon feszes függöny nem szép!

  • Nagy minták vannak a függönyön, ami nem mutatna jól, ha beráncosodna? Gondoljon erre is!

  • Ha előre megvásárolt anyagból varrat függönyt, a hosszúságnál számoljon rá kb. fél métert, hiszen a szabásnál nagyjából ennyi esik le.

  • Ha a fűtőtest az ablak előtt helyezkedik el, nem túl jó ötlet eltakarni. Szép a hosszú függöny, de ebben az esetben azt javasoljuk, hogy ne fogja fel a hőt vele. Az is jó ötlet, ha a fűtési szezon után cseréli le egy hosszabb változatra.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az ablakainak törődésre van szüksége!

Minden, amit az ablakok karbantartásáról tudni akar Azért, hogy az új ablakunknak sokáig örülni tudjunk, minimum évente el kell rajta...

Close