Az ablakainak törődésre van szüksége!

Minden, amit az ablakok karbantartásáról tudni akar

Azért, hogy az új ablakunknak sokáig örülni tudjunk, minimum évente el kell rajta végezni a karbantartási munkálatokat. Alkalmazza karbantartási tippjeinket, őrizze meg ablakainak épségét-szépségét hosszú éveken át!

A karbantartással sok-sok pénzt, és energiát spórolhat meg, másrészt az ablakok is hosszabb élettartamra, megfelelőbb működésre számíthatnak. Nem tart sokáig, de egy alapos karbantartással elodázhatók a felújítási, javítási munkálatok, ne adj isten, a komplett ablakcsere.

A karbantartás alatt most nem (csak) az ablak beépítése során, a szennyeződésektől (pl.vakolás, színezés, fugázás) történő megóvást értjük, hanem annál valami jóval többet.

A munka megkezdése előtt fel kell mérni, milyen típusú az ablak, milyen az anyaga (fa, műanyag vagy alumínium), hogyan nyílik (nyíló, bukó-nyíló, stb.), s hogy milyen állapotban van. Ha szerencsések vagyunk, kapunk pár gondozási tippet a beépítőktől, de általában ez elmarad, és a büszke új ablaktulajdonosok tanácstalanul állnak a hogyan tovább előtt.

Ha az ablak régebbi, már a javítás, felújítás után neki lehet látni a karbantartásnak, de az új, vagy 1-2 éves ablakok is igénylik a törődést, hiszen sokszor akadhatnak, nehézkesen működhetnek, sérülhet a nyitási-zárási funkció, vagy akár a vasalat is eltörhet bennük.

Óvja meg a kopástól ablakait, és csökkentse minimálisra a súrlódást!

Ennek érdekében olajozza meg a szárnyak, keretek minden egyes vasalatelemét. Természetesen a vasalat előtte tisztításra szorul. Az acél anyagú záralkatrészeket kell megolajozni. Használjon ehhez csepegtetős műszerolajat (bármelyik barkácsüzletben elérhető), vagy spray kenőanyagot. A zár szerkezet óv a külső behatolás ellen, s felel azért, hogy a nyílászáróhoz minden ponton megtörténjen a záródás. Olajozás során a nyílászáró oldalán körbe futó vasalatba kell pár csepp olajat cseppenteni, s aztán, már bezárt állapotában a kilincset 180 fokban oda-vissza forgatni. Így lesz képes az olaj egyenletesen szétkenődni.

ablakok karbantartása

ablakok karbantartása

Gerébtokos az ablaka? A zsanérpántokat zsírozza, a zárszerkezetet olajozza! Poros, szmogos helyen fél évente ejtse meg az olajozást!

Ellenőrzés magasfokon

  • Ellenőrizze alaposan a csavarok illeszkedését, húzza meg a meglazult csavarokat, cserélje le a lekopott csavarfejeket!

  • Kimozdult a szigetelőanyag? Tegye vissza a helyére! Fújjon egy puha rongyra szilikon spray-t, s dörzsölje át alaposan! Ezt a részt érdemes félévente elvégezni. Ám óvatosan, a fa felületeket messzire kerülje el!

  • Az üvegen törés, repedés van? Csináltassa meg üveges szakemberrel!

  • A festés rendben van? Kis ügyességgel egyedül is javítható.

Azért, hogy az új ablakunknak sokáig örülni tudjunk, minimum évente el kell rajta végezni a karbantartási munkálatokat. Alkalmazza karbantartási tippjeinket, őrizze meg ablakainak épségét-szépségét hosszú éveken át!

A szigetelt üveget bármilyen ablaktisztítószerrel tisztára lehet varázsolni, de a karcmentességre itt sem árt ügyelni. A legjobbak az alkohol bázisú üvegtisztító szerek.

Jó tanácsok:

A fafelület festése, lakkozása során a gumitömítés elveszítheti nagy rugalmasságát, s használhatatlan lesz, ezért fontos a védelme.

Ellenőrizze a szigetelést amennyiben az ablakai nincsenek szigetelve szigeteltesse az ablakait!

Ha a vasalat elemek meghibásodnak, forduljon szervizhez! A sarokpántokat utólag lehetséges, hogy finomra kell hangolni, már csak a sokévi használat miatt is.

Néhány tipp műanyag ablakokhoz

Tisztításuk, ápolásuk meglehetősen könnyű. Igaz, hogy kevesebb figyelem is elegendő a karbantartásukhoz, de azért ezek az ablakok is igénylik a törődést. Megkeményedhet a puha gumiszigetelés, tönkremehetnek a nyílászáró vasalatok.

A műanyag felületek tisztításra szorulnak, melyet langyos vízbe szórt/öntött mosószerrel, a makacsabb foltok esetén hígítószerrel könnyedén elvégezhetünk. Tilos viszont a dörzsöléssel, karcolással dolgozó eszközök – pl. kés, penge, drótkefe-használata, úgy véljük, mindenki tudja, miért. A munkálatoknál szemcsementes súrolószer, s nem maró hatású vegyület legyen csupán kéznél.

A gumitömítők a szárnyban, s a nyílászáró tokban is körbefutnak, így nagyon fontos puhán tartani őket, mert ha kiszáradnak, megkeményednek, elveszítik szigetelő képességüket. Előzzük meg azzal, hogy fél évente áttöröljük őket szilikonos ronggyal!

Végezetül keresse meg a nedvességelvezető nyílást (a külső oldal alján található), és tisztítsa meg! Így a pára könnyedén tud távozni.

De legyen bármilyen ablak is, ha recseg-ropog, akad, nem záródik, a házi barkácsolás akár árthat is. Bízza inkább hozzáértő szakemberre a dolgot, aki akár pár perc alatt megoldhatja a legaggasztóbbnak tűnő problémát is!

Figyeljen tudatosan ablakai állapotára!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A bontás nélküli ablakcserével pórul is járhat

Érdemes-e az új műanyag ablakot beépíteni a régi fatok helyére? Vagy inkább teljes csere legyen? Állítólag úgy jobb a hőszigetelése...Segítünk...

Close