Egy hibás ablakbeépítés, és következményei

Az eset a következő: családi házhoz vásárolnak jó minőségű, kiváló hőszigetelésű ablakot. Beépítése során azonban súlyos hibát követnek el. Az ablakot falközépre helyezik, és a hőszigetelést a kávába forgatják. De rossz az egyenlet, mert az így elhelyezett hőszigetelés vastagsága eltörpül a fal vastagságához képest. Nézzük, mik a következményei az így keletkező hőhídnak!

 

1. Ha az ablakot a bevezetésben említett módon helyezik el, két oldali spalé elhelyezésére lesz szükség. Könnyű kiszámolni, hogy ez egyrészt felesleges, másrészt igen költséges munka.

2. Az ablak körüli hőhíd létrejötte tehát szavatolt. Mivel az ablak kávába képtelenség beforgatni a 10-20 cm vastag hőszigetelő anyagot, 2 centiméternyit kell kiszabatnia, ragasztania, és színeznie. Arról nem is beszélve, hogy ismét a pénztárcájába nyúlhat.

3. Igen súlyos hiba, és nem is megy ritkaságszámba, hogy a párkányt csak úgy „üresen” a vakolt téglára helyezik, azaz kifelejtik alóla a hőszigetelő lemezt.

A hőhíd nem tréfadolog. A hőhíd az Ön számára azt jelenti, hogy az ablak szerkezete, és a körülötte lévő fal lehűl. A fűtésszámla magas lesz, a hideg belső felületeken pedig nagy eséllyel jelenik meg a penész és a lecsapódó pára.

A mély ablakkáva ráadásul árnyékot vet a falra, így télen csökken a hőnyeresége.

Így csökkentse az ablak körüli hőhidat!

Régen elfogadott volt az ablak falközépre való beépítése-az energia olcsónak számított, és nem törődtek annyira a környezet terhelésével-, de ma már nélkülözhetetlen a kiváló szigetelés.

A hőszigetelések zöme kívülre kerül.

Nem fér bele a hőszigetelésbe az ablak szerkezete? Akkor a falszerkezet külső síkjába építtesse be az ablakait! Ekkor az ablak külső síkja, és a falazat (de még hőszigetelő lemez nélkül) külső síkja egybeesik.

Még jobban jár, ha kihasználja a passzívház előnyeit, és végezteti a munkálatokat, hogy az ablak belső síkja essen egybe a fal külső síkjával. A szoláris nyereségből így még többet használhat, és a hőhíd mérete is kisebb lesz.

A kellemetlen meglepetéseket elkerülendő, ügyeljen a nyílászárók hőhídmentes beépítésére! Segíthetünk?

Hőhíd ellenőrzése hőkamerával.

Hőhíd ellenőrzése hőkamerával.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Függönymustra felújítás után

Ideje lecserélni, de mekkorára? Új ablakhoz új függöny dukál! Ezúttal arról lesz szó, hogyan választhatja ki a tökéletes méretet. Mielőtt...

Close