Ablakos szabályok

Az ablak, és a szomszéd

Ablakot szeretne beépíteni, de az a szomszédra nézne? Kitől kell ehhez engedélyt kérnie? Egyáltalán lehetséges az ilyesmi? Mik a szabályok? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

Nem is gondolná, hogy mennyi fejtörést okoz ez a kérdéskör az építkezni, vagy felújítani kívánó emberek számára.

Ha az oldalhatárba, vagyis a szomszédos telekhez viszonyítva három méteren belül építkezik:

 • az építmény határfalába épített ablakoknak 1,8 méter magasságba kell kerülniük,
 • a nyílászárók felülete nem haladhatja meg a 0,4 négyzetméter nyitható felületet.

Az ablaknak átláthatatlannak kell lennie.

A tetőtéri ablakokat is ebbe a kategóriába kell ám sorolni!

Ha nem előírás szerint történik a beépítés, a használatbavételi engedélyt a hatóság kiigazításhoz köti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs mese, a homlokzatot le kell bontani, és megfelelő méretűre kell cserélni.

Most pedig nézzük ezt meg részletesebben!

A szomszéd telekhatár felé néző falba építhető nyílások méretének szabályozásáért az OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet) 37.§. felel. Ez pedig kimondja, hogy „az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén csak tároló-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű ablaka, szellőzőnyílása lehet.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a sorozatgyártott 60×60 cm, vagy példának okáért az 55×70 cm-es ablak még megfelel a jogszabálynak, ám, ha ettől nagyobb felületre vágyik, csak üvegtéglával oldhatja meg.

Részlet az OTÉK-ból (országos területrendezési és építési követelmények):

37. § (1) Épületnek a szomszédos telekkel közös határvonalán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén nyílászárót, nyílást, szellőzőt – a szellőzőkürtő, a tetőkibúvó és a (4) bekezdésben említettek kivételével – létesíteni nem szabad.

(2) A szomszédos telekkel közös határvonalon álló határfalban (tűzfalban) kiképzett légaknára kizárólag nem huzamos tartózkodás célját szolgáló és nem tűzveszélyes anyag tárolására igénybe vett helyiségek szellőzői vagy a helyiség alapterület legfeljebb 1/10-ed részének megfelelő nyílófelületű szellőzőablakai nyithatók, a szellőzésre vonatkozó általános előírások megtartásával és legalább 1,80 m-es mellvédmagassággal.

Jó tudni! A tűzoltók, a hatóságok általában nem a nyíló felületet számolják, hanem a nyílásméretet, így szép számmal előfordulnak vitás helyzetek.

Az új ablaknyílások beépítése, vagy a meglévők méretének megváltoztatása minden esetben építési engedély köteles, mivel a homlokzat megjelenésének megváltozásáról van szó.

Bármilyen változtatást, újítást tervez, keressen fel egy tervezőt, és informálódjon az önkormányzat megfelelő ügyintézőjénél is.

Fás kérdések: növény min. 70 cm-re, fa min 1 m távolságra lehet

Ha a telekhatártól három méternél távolabb felhúzott falba szeretne ablakot beépíttetni:

 • szerencséje van, ide bármilyen méretű ablak rakatható.

Pincerészre ablak? Itt már egészen más a helyzet, tilos ugyanis bármilyen ablak, és szellőztető beépítése.

De: „Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek.”

Ablakos szabályok

Ablakos szabályok

(Ugyan nem ablakos téma, de jó tudni! A határfalon egyébként égéstermék kivezető /kémény, szellőző/ sem létesíthető. Az eresz pedig maximum 0,5 méter hosszan nyúlhat át a szomszéd telek fölé. A telket elválasztó kerítés, sövény használatára a szomszédok közösen jogosultak.)

Megvan minden szükséges engedély, már csak egy megbízható üvegest keres? Állunk szíves rendelkezésére!

16 hozzászólás ehhez: “Ablakos szabályok”

 1. Mészáros Szilvia szerint:

  Segítségét szeretném kérni egy szomszédomban történő építkezés kapcsán.
  Tahiban a Villám utcában van a házam, ami mellett most épült egy ház, ami pont a 3 méteres távolságra került a telekhatártól. A kérdésem az, hogy van-e bármilyen határozat a szomszédok felé néző ablakok elhelyezésével, méreteivel kapcsolatban, mert a most készülő ház felém eső oldalán 3 db nyílászáró is van, ami bevallom, nagyon zavaró, mert olyan érzést ad, mintha totálisan megszűnne a privát szférám….

  Csatoltam pár képet, talán jobban érthetővé teszik a problémámat.

  Ne értsen félre, nem a kötekedő szomszéd vagyok, de ez így nem csak zavaró, hanem az én ingatlanom értékét is rontja, az alig 6 méterre álló szomszéd ház több, nagy ablaka.

  Segítségét előre is nagyon köszönöm:

  1. Csengeri Lászlóné szerint:

   A mi szomszédunk háza a határvonalra esik. Az ablak 2 db ami állandóan nyitva, és pont belátnak a szobánkba, ugyanis leskelődnek, és hallgatóznak már többször rajtakaptuk őket!

 2. Piszker Ilona szerint:

  Sürgős választ szeretnék kérni
  családi házam mellé zártsorú építkezéssel társasházat építettek.
  A társasház hátulsó falán a telek határtól 3 méterre 45 fokoskiszögeléssel bővítették az épületet ahova három szinten lakást építettek, körbe rakták ablakkal és terasz ajtóval ugyanis ide körbejárható külső teraszt építettek. A terasz felőlem eső része ahova kijárnak egy méterre van a kerítésemtől.
  Ilyenkor mi a szabály a távolság tartásnál

  Köszönöm a válaszukat

  1. admin szerint:

   Tisztelt Hölgyem!
   Ha sürgős választ szeretne kapni, akkor tessék be menni a helyileg illetékes hivatalhoz és ott tájékozódni.
   Mi a cikk írásakor utána néztünk a hatályos jogszabályoknak és azt írtuk le, ami azóta akár változhatott is.
   Minden esettben a helyileg illetékes hivatal szava a mérvadó.

 3. Orbán Anikó szerint:

  Társasházban lakunk.Egyik ablakunk a lépcsőre néz,nem lehet szellőztetni,mert ott jár be és ki mindenki.A másik ablak az udvarra néz.Van egy pici ablak is,ami a kamrában volt /kivettük a közfalat,így lett egy 16 négyzetméteres szoba./Kérdésem:a pici ablakot ki lehet e a másik ablakra cserélni,hol kell engedélyt rá kérnem.Szomszéd házra nézne a másik ablakkal együtt.A szomszéd társasház ablakai a mi társas házunkra néznek.Válaszukat köszönöm!

  1. admin szerint:

   Kedves Anikó!
   Az illetékes önkormányzatnál.

 4. Ebreczeni Józsefné szerint:

  Falun élők vagyunk,és a porta szélessége20 m.Az új szomszéd, ház falán 0.70×1 m ablak található.Zavaró mert ,kinyitják ami a föld szinttől csak kb, 0.80cm van. Mit lehet tenni mivel engedélyt nem adtunk nekik.Önkormányzat nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel ,sajnos így szekálják ki a helyi lakosokat.

 5. Debreczeni Józsefné szerint:

  Falun élők vagyunk,és a porta szélessége20 m.Az új szomszéd, ház falán 0.70×1 m ablak található.Zavaró mert ,kinyitják ami a föld szinttől csak kb, 0.80cm van. Mit lehet tenni mivel engedélyt nem adtunk nekik.Önkormányzat nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel ,sajnos így szekálják ki a helyi lakosokat.

  1. admin szerint:

   Sajnos erre mi nem tudjuk a megoldást, csak a hivatalos utat kövesse.

 6. Szigetváriné szerint:

  A szomszédom egy szép nagy ablakot nyitott éitkezésnél a teraszunkra. Ha kiülünk ök is kikönyökölnek és néznek.
  Jó húztúnk fel szőlő sort, az ablakot soha nem nynitjuk. A béke érdekében potom 30 éve van.
  Igen, de eladták a házat az új szomszédnak már jobban tetszik, ha ő élvezi a kertünket, pofátlan. Náluk az ablak alatt begyüjtött nejlonok ami gondolom éghető. A keritésünkre felhúztak egy fa tárolót.Én a slagot nyáron a közelben tárolom tűz esetére. Erre is volt példa csak a másik szomszéd gyújtott be. A zöldek úgy égtek mint az olaj.
  Megoldásra kéeem tanácsukat. Erzsébet

  1. Bencsik Marianna szerint:

   Tisztelt Cím! Új szomszédunk lett. A kerítéstől kb. 40 cm-re épített egy szalatlit, ami elég magas, zsindely tetővel, a felénk és a hátoldalra néző “fal” be van teljesen deszkázva. MOndhatni ez már egy kisebb ház. Kérdésem, lehetséges-e ekkora építményt építeni, ill.megengedett-e ennyire a kerítés mellé építeni?
   Másik kérdésem pedig, hogy sufni, garázs, tároló stb. milyen távolságra építhető a kerítéstől?
   Várom a választ, köszönöm, Marianna

   1. admin szerint:

    Kedves Mariann!
    Mi nem egy hatóság vagyunk hanem a cikk írásakor összegyűjtöttük a hatályos jogszabályokat. A helyileg illetékes önkormányzatnál kérdezzen rá ők napra készek a kérdéseket illetően.

 7. Norbert szerint:

  Sziasztok.

  Azt szeretnèm megkèrdezni, hogy a szomszèd tehet 1,8m magasságban a konyhára ablakot az udvarom felè, (mezsgye határos èpítkezès) ha a nappali, ètkező ès konyha egy lègtèr?
  Nagyon zavaró, hogy ott èlik az èletüket, ès olyan, mintha az udvaromon beszèlgetnènek.
  Mit tehetek, hogy ne hajam őket?

  Köszönöm

 8. Hajnal szerint:

  A szomszed epulet fala a hatarvonal a ket telek kozott es az epulet egy takarékszövetkezet. Mar 28 eve szomszedok vagyunk de tavaly a mi udvarunkra nezo 1,5mx1m ablakot lecsereltek tiszta atlatszo uvegure es nyaron meg nyitva is van ami nagyon zavaro.
  A kerdesem, hogy rajuj miert nem vonatkozik a minimum 1,80m feletti ablak elhelyezes, az ovek nagy is es alig 1,20m van a talajtol. Kitol tudnek segitseget kerni, onkormanyzat, jegyzo?

  Elore is koszonom.

  1. admin szerint:

   Kedves Hajnal!
   Mindenképpen a hivatalba tessék tájékozódni.

 9. admin szerint:

  A hozzászólásokat megszüntettük, mi egy kivitelező vállalkozás vagyunk a hatályos jogszabályokat nem tudjuk naprakészen tartani és legfőképpen nem tudunk jogi segítséget nyújtani.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.