Kinek, milyet, hogyan? Harmonika erkélyajtó

Valószínűleg mindenki járt már olyan lakásban, ahol harmonika ajtó nyílt az erkélyre vagy a teraszra. Egyeseknek tetszik, mások el sem tudják képzelni az otthonukban, vagy problémásnak, nehezen nyithatónak, beakadónak érzékelik. Ennek a megoldásnak is számos előnye és szépsége van, csak nem mindegy, hogy ki és milyen céllal gondolkodik rajta.

Miért jó a harmonika ajtó?

Az oldalirányban eltolható ajtószárnyak harmonikázó mozgásukról kapták nevüket. Azáltal, hogy gyakorlatilag teljesen összecsukható az egész ajtó maga, nagy nyitott felületet biztosít. Azokban a lakásokban, házakban népszerű, ahol terasz vagy erkély van, tehát ez elsősorban nem belső térelválasztásra szolgál.

Olyan tereket választ el, amelyeket egyébként szeretünk látni, vagy meghagyni az összeköttetés lehetőségét más helyiségekkel. A használatával tehát szinte teljesen szabad átjárás biztosítható a külső és a belső tér között, egyébként viszont teljesen normál záródású ajtóként működik.

Igazán népszerű az olyan családok körében, ahol szeretik a tavaszi és nyári estéket, reggeliket közösen, a szabadban levegőn eltölteni. A harmonika ajtóval elválasztott terasz, erkély a családi élet megfelelő helyszíne lehet.

Hogyan működik?

A harmonika ajtót maximum három méter szélességben szokták ajánlani. Ugyanúgy kilinccsel lehet a zárat oldani, és felső vagy alsó kocsikon is mozgathatjuk az egy, vagy több szárnyat, de tok küszöbös formája is létezik, ez ugyanaz a tokkeret, amiből a függőleges keret is készül, és ezt kell átlépnünk. Lapos alumínium küszöbös kivitelben is létezik, az akadálymentes közlekedéshez.

Harmonika erkélyajtó

Harmonika erkélyajtó

 

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakfelújítás

Sokan vannak, akik nem tehetik meg, hogy csak úgy lecseréljék rosszul szigetelő nyílászáróikat, esetlegesen nem is szeretnének megszabadulni éveken át...

Close