Mi az oka, hogy az ablakszigetelés ennyire népszerű?

Mostanában mindenütt arról lehet hallani, hogy milyen drága az energia. Egyre több gépünk, berendezésünk van, a fűtőanyag ára pedig folyamatosan emelkedik.

Sokan próbálnak meg olyan eljárásokat bevezetni otthonukban, amikkel csökkenthetik a költségeket. Az egyik ilyen megoldás az ablakszigetelés. Azt mindenki tudja, hogy általa csökkenthető a nyílászáró résein távozó energia mennyisége és ez nem kevés. De vajon mik azok a szempontok még, amik miatt érdemes egy ilyen beruházásba belefogni.

Az ablakszigetelés 10 haszna.

 1. Javítja közérzetünket és hőérzetünket. Ezáltal melegebbnek érezzük a hőmérsékletet és ez akár °C-ban is mérhető.
 2. Óvja egészségünket, mert nem lesz huzat a lakásban, mivel az utcai por és kipufogógáz nem jut be.
 3. A fűtési költség csökkenéséből egy hónap alatt …
 4. Egy kiadós eső alkalmával nem fog az esővíz befolyni az ablak, ajtó résein.
 5. Végleges megoldás, ami azt jelenti, hogy nem kell elemet cserélni benne és nem porlad el pár év alatt. Bőven 10 éven túli az élettartama.
 6. Lényegesen olcsóbb az ablakcserénél. Hamarabb megtérül, mint az új ablak.
 7. Jobb minőségű lesz az életünk. Puha, bársonyos, kényelmes otthon, barátságos, meghitt hangulat fog uralkodni.
 8. Csend és nyugalom költözik lakásunkba. Az utcai zaj nem fog beszűrődni. Nem fogunk bosszankodni és rágódni azon, hogy nincs megoldva a probléma.
 9. A két ablakszárny között is lesz szigetelés, amennyiben külső és belső szárnya is van nyílászárójának. Ez azért jó, mert a két üveg közötti levegő is szigetel.
 10. Növeli a klímaberendezésünk hatékonyságát azáltal, hogy nem hűti az utcát. Ezáltal környezetbarát is, mert kevesebb áramot használ a háztartásunk.
Zoli cica. - 13. kép

Zoli cica véleménye: “most végre jól érzem magam az ablakban”

Tudta, hogy ha egy átlagos lakás ablakainak a réseit összeadjuk, akkor egy A4-es papírlap méretet kapunk? Ez olyan, mintha lenne a falon egy ekkora nyílás. Ezen elég sok hideg bejön.

Tudta, hogy a nyílászáró csere helyett jó a régi ablak, mert a fa már kiszáradt és nem vetemedik? Az új faablakok még nem száradtak ki teljesen, amikor beépítik őket.

Tudta, hogy az új vasalatok gyengébbek a régieknél?

Tudta, hogy a régi fa ablakok alkalmasak az utólagos ablakszigetelésre?

Tudta, hogy fém ablakot is tudunk szigetelni. Igaz, hogy egy másfajta, nem bemarásos módszerrel?

Tudta, hogy a fa ajtókat, – ablakokat akkor lehet szigetelni, ha nem korhadtak? Ekkor meg tud maradni a bemarás és nem jön ki a gumi a résből.

Tudta, hogy fordulós ablakokat is tudunk szigetelni?

Tudta, hogy a régebbi műanyag nyílászárójában is ki tudjuk cserélni az ablakszigetelést?

Ezt a munkát egy marógéppel végezzük, amikor is hornyot(vájatot) marunk az ablakba. Ebbe kerül az ablakszigetelő gumi, a svéd eljárásnak megfelelően. Minimális kosszal jár. (A faforgácsot, mielőtt a padlóra kerülne a géphez csatlakozó porszívó magába szívja.) A költségek 2-3 év alatt megtérülnek, mivel ennyivel csökken a fűtési költség. Ezután ez a különbség plusz pénzt jelent Önnek. A gumi élettartama hosszú, 10-15 év. Arra kell vigyázni, hogy ne fessük le, mert akkor elveszíti a szigetelőanyag a rugalmasságát. Karbantartást nem igényel. A rés nagyságához illeszkedő gumit használunk. Eszerint van 4, 6, 8, 10, 12, 14 mm-es. Mivel a szigetelőgumi kör keresztmetszetű ezért a váltakozó nagyságú réseket kiegyenlíti, és ezáltal tökéletesen szigetel.

Miért válassza a bemarásos ablakszigetelést a purfix vagy a hasonló ragasztott változat helyett?

A purfix szivacsrétegei magukba szívják a vizet, ezzel éppen az ellenkező hatást érik el. Ráadásul pár év alatt elporladnak. A ragasztott gumi pedig szintén a víz hatására leválik a helyéről. Sőt az is előfordul, hogy jobban odaragad a másik oldalhoz, mint a ragasztotthoz és ilyenkor eltépődik a gumi.

Mennyibe kerül?

Számolja ki, hogy mennyi lenne a költsége annak, ha ki szeretné cseréltetni az ablakait! Ennek az ára ablakonként több tízezer forintra rúgna. Ezzel szemben az ablakszigetelést ennek a töredékéért megkaphatja.

Az ablaknak a kerületét kell alapul venni, ezt jelenti a fm(folyóméter)

Jelenleg (cikk írásakor) 500 ft+áfa folyómétere

Néhány érv az ablakszigetelés mellett:

 • néhány óra alatt elkészül az utólagos bemarásos ablakszigetelés
 • csekély anyagi ráfordítás —> jelentős anyagi megtakarítás
 • a por, a zaj, az esővíz nem jön be
 • egészségesebb környezetet teremt
 • környezetbarát megoldás

Szigeteltesse le munkahelyének ablakait, ajtóit is!

Mára százezer forinttal kevesebb pénze úszott volna el, ha ezt a weboldalt pár éve olvassa.

Hányszor előfordult már, hogy amikor megkapta a fűtésszámláját rossz kedve lett. A tüzelők ára állandóan feljebb megy, a gáz minősége romlik.

Mások kevesebbet tüzelnek. Hogy lehetne ezt önnek is megvalósítani? A hő nagy része a nyílászárókon át távozik. Logikus, hogy itt kell tenni valamit.

Nézze meg ablakszigetelés referencia videónkat:

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Miért fontos az ablakok felújítása?

Ahogyan az otthonunk többi részére ráfér alkalmanként egy-egy felújítás, úgy időnként a nyílászáróinkat is érdemes karbantartani és „felfrissíteni”. Lakásunk építőelemei,...

Close