Minden ablaknak lelke van

Az ablakcsere körüli döntések nem csupán puszta technikai kérdések köré szerveződnek.

Házunk, vagy lakásunk ugyanis (bár itt elsősorban magánházakra gondolunk) ablakai ugyanúgy az épület részét képezik, mint a falak, melyeken át ablakainkon át tekinthetünk ki a világra.

Inkább az ablakszigetelés?

Ezt így és ebben a formában természetesen nem jelenthetjük ki, addig legalábbis semmiképpen, amíg nincs információnk az adott ablak, ablakok állapotáról. Ugyanakkor egy koncepciózusan teljes egységet alkotó házkép esetében egyáltalán nem biztos, hogy az ablakcsere a legjobb döntés.

Egy új ablak ugyanis, lehet, hogy bár „munkáját” jobban végzi majd, mint elöregedett elődje, ellenben esztétikailag könnyen előfordulhat egy olyan anomália, melynek köszönhetően nem lesz összeegyeztethető a ház az új ablakokkal, ergo rettenetesen bután néz majd ki a végeredmény.

Régi-új ablak?

Ha ezen a gondolatmeneten haladunk, akkor alapvetően két esélyünk van, két út állhat előttünk.

Ott a nagyon drága, de alapos munkával és megfelelő csapat kiválasztásával eredményes ablakcsere, melynek során arra is figyelnek a szakemberek, hogy az új ablak hangulatilag igyekezzen azt hozni, amit a régi mutatott. Ez egy különleges esztétikai jegyekkel bíró épület esetében horribilis összeget emészthet fel.

Ott van ugyanakkor az utólagos ablakszigetelés lehetősége is. Ezzel időt és az előző megoldáshoz képest összehasonlíthatatlanul sok pénzt spórolhatunk, hiszen az ablakot nem kell cserélni, csupán a megfelelő szakaszon el kell látni a nútmarás követően egy szilikon szigetelőréteggel. Ez a módszer további 20-30 évre is biztosíthatja a megfelelő szigetelőképességet, ugyanakkor az ablakot sem kell kicserélni.

Gondolja végig!

Elképzelhető persze, hogy mégiscsak az ablakcsere éri majd meg, hiszen annyira nincsenek jó állapotban az ablakok. Ellenben azt javasoljuk, hogy ha nincs komoly baj, fontolja meg az utólagos ablakszigetelést, mert igen valószínű, hogy minden tekintetben ezzel a megoldással jár jobban.

Biztosan van még olyan terület házfelújítás során, ahol nem jön rosszul az a pénz, amit felesleges ablakszigetelésre költene.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Nem működik a műanyagablak? Ezt teheti!

Nincs annál bosszantóbb, amikor a tökéletes megoldásnak hitt műanyag ablakoknál veszünk észre hibát. Az embernek rögtön görcsbe rándul a gyomra,...

Close