Mit válassz, ha magad szigetelsz?

Ügyes kezű, barkácshajlamú vállalkozó kedvűek akár maguk is nekiláthatnak az utólagos ablakszigetelésnek, egyfajta „csináld magad” filozófiát követve. Természetesen, ha igazán profi kivitelezést szeretnénk és el akarjuk kerülni a felmerülő balesetek kockázatát, érdemesebb szakembert hívni. De mi magunk is el tudjuk készíteni a szigetelésünket, csak a megfelelő technikát kell kiválasztani.

Szivacsszalag

A szivacsszalag minden nagyobb áruházban kapható, így könnyen hozzáférhető, és olcsó. 1-5 mm-es réseket tudunk vele szigetelni. Ugyanakkor könnyen magába szívja a nedvességet, elveszti rugalmasságát és leválik, 1, max. 2 évig marad meg. Így tehát nem túl hosszú távú megoldás.

Szivacs szigetelő

Szivacs szigetelő

Öntapadós gumiprofil

A gumitömítők kaucsukból készülnek és sokkal rugalmasabbak, tartósabbak, mert nem árt nekik a pára, a napfényre és UV sugárzásra ugyanakkor érzékenyek. 7-10 mm-es réseket szigetelhetünk velük, méterárban 100-200 Ft körül mozognak. Az ablak becsukását követően a szigetelőprofil megnyomódhat, de max. 30%-ban.

Gumi szigetelő

Gumi szigetelő

Ragasztható szilikonszalag

Szaküzletekben tudjuk megvenni, különböző méretekben. Évekig rugalmas marad, és a rögzítése is gyors és könnyű. Festéskor azonban le kell kaparni, ami elég nehéz feladat lehet, és újjal kell pótolni. Tehát ha előreláthatóan festést tervezünk, érdemes más módszert választani.

Ragasztható szilikon szigetelő

Ragasztható szilikon szigetelő

Nútbemarásos technika

A svéd nútbemarásos módszer a legtartósabb és leghatékonyabb megoldás. Általában 10 éves garanciát biztosít és jelentősen csökkenti a fűtés költségeit. Az ablak nyíló szárnyba egy marógép segítségével vékony mélyedést (hornyot) készítünk, majd ebbe szilikon tömítőanyagot hengerlünk. Sokkal bonyolultabb és eszközigényesebb tehát, mint a többi módszer. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, szakemberek gyönyörű kivitelezésben tudják elkészíteni.

Szilikon szigetelő

Szilikon szigetelő

Döntésünkkor tehát olyan szempontokat érdemes megfontolni, hogy mennyit tudunk a szigetelésre szánni, mennyire tervezünk hosszútávra, illetve vannak-e festési szándékaink, és hogy problémát okoz-e egy bonyolultabb módszer megvalósítása.

Bővebben itt olvashat a témáról: csináld magad ablakszigetelés

Csináld magad ablakszigetelés

Csináld magad ablakszigetelés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Spórolás utólag is: bemarásos szigetelés

Sokakkal fordul elő sajnos, hogy utólag észlelik a nyílászáró nem megfelelő szigetelőképességét. Azt veszik észre, hogy huzatos a lakás, sok...

Close