Házi praktika a melegért: redőnyök

Sokféle házi trükk ismert arra az esetre, ha a kellemes meleget az ember már csak a fűtés maximális fokozatra kapcsolásával tudja elérni. Most, hogy beköszöntöttek az igazi téli hidegek, és február végéig valószínűleg ez már nem lesz sokkal jobb, különösen aktuálissá válik a megfelelő hőszigetelés kérdése. Az ünnepek után a legkevésbé sem szívesen vállalkozunk a teljes nyílászáró-cserére, így lássunk egy újabb lehetőséget, egy költséghatékony megoldást: a redőnyöket.

Hogyan szigetel a redőny?

A nyílászárók üvegfelülete elé szerelt, leengedett állapotú és jól záródó redőny, részben önmagában, részben az üveg és a redőny között lévő levegővel együttesen, nagyon jó szigetelő hatású. 15-30% körüli javulás is elérhető, az ablak típusától, szigetelésétől függően.

Milyen redőnyök vannak?

A különböző redőnyök hőszigetelésében természetesen van különbség. A hagyományos redőny lefutójában lötyög a redőnyléc, így ez kevésbé hatékony. Egyel megbízhatóbb kategória a redextra redőny, ami az előbbihez hasonlóan műanyag, de a lefutója keskenyebb és kefével ellátott, kisebb rést hagyva a lefutó és a redőnylécek között.

Választhatunk alumínium redőnyt is, ez szintén kefével csillapított lefutójú, a lécekben pedig szigetelő hab található, ami fokozza a hatékonyságot. Hő-visszaverése és légkamrái szintén hozzájárulnak a kellemes meleg benntartásához. Az üvegfelület nagyságától függően választhatunk külső, belső, vagy vakolható tokos redőnyt is.

A motoros hajtású redőnyök programozható kapcsolóval vezérelhetőek. A motor télen automatikusan felhúzza a redőnyöket például olyankor, amikor a napsugárzás hosszú ideig éri a nyílászárók felületét, felmelegítve a lakás belterét, majd ha a nap már nem tűz oda, automatikusan leengedi. Nyáron ez pont fordítva történik.

Télen tehát kevesebbet kell fűteni, nyáron pedig a légkondicionáló használatát lehet minimalizálni. Emellett nagymértékben csökkenthető a páralecsapódás is az ablakokon. Elsősorban fényzárási és biztonságtechnikai előnyei miatt érdemes használni.

Szigetelés redőnnyel

Szigetelés redőnnyel

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Mit válassz, ha magad szigetelsz?

Ügyes kezű, barkácshajlamú vállalkozó kedvűek akár maguk is nekiláthatnak az utólagos ablakszigetelésnek, egyfajta „csináld magad” filozófiát követve. Természetesen, ha igazán...

Close