Öntisztító üvegek: ússzuk meg az ablakmosást!

Nagy móka lehet az ablakpucolás, de néha azért még a leglelkesebb és lelkiismeretesebb háziasszonyok is örömmel adnának túl rajta. Szerencsére akár teljesen is megszabadulhatunk tőle, az öntisztító üvegek segítségével, amelyek nem is sokkal drágábbak, mint a hagyományos nyílászárók.

Hogy tisztítja magát az üveg?

Az üveg külső felületét egy speciális réteggel vonják be, ez kettős funkciót lát el. Egyrészt elbontja a szerves szennyeződéseket, hiszen ez a vékony és áttetsző hártya titán-oxidból készült. Elnyeli az UV sugarakat és kémiai reakcióval lebontja a szennyeződéseket. Másrészt erősíti az üveg víztaszító tulajdonságát. A hagyományos üvegekhez képest gyorsabban távozik a csapadék az üvegről: a hártyára kerülő vízcseppek egybefüggő lepellé állnak össze és lemossák az előzetesen feloldott szennyeződéseket az ablakról, majd az üveg felülete gyorsabban megszárad, és így nem marad rajta folt.

Mire kell figyelni?

Fontos, hogy sérülésmentes legyen a beépítés, hiszen ha betonnal, kővel, téglával érintkezik a bevonat, erős reakcióba lépve azokkal, foltot hagy maga után. Éles vagy karcoló hatású eszközökkel se érintkezzen, például dörzsölő tisztítószerszámokkal, vagy víztaszító hatású termékekkel. Lényeges az elhelyezés is: árnyékos, fénytől elzárt helyekre nem érdemes beépíteni az ilyen üvegeket, ugyanakkor fontos, hogy az esővíz vagy slag elérje őket.

Minimális tisztításra ezeknek az ablakoknak is szüksége van, de meglehetősen ritkán és jóval egyszerűbben, mint a hagyományos üvegeknél. Nincs szükség tisztítószerekre, elég leslagozni a felületet, egyszeri öblítéssel bőven elegendő. makacs szennyeződések esetén pedig meleg, szappanos vizet és puha rongyot érdemes használni.

Mikor ideális?

Irodaházakban, plázákban előszeretettel használnak ilyen ablakokat, hiszen sok és nagy felületet kell tisztán tartaniuk. Szintén javasolt otthonunk nehezen elérhető helyein, például tetőtéri ablakoknál.

öntisztító üvegek

öntisztító üvegek

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Házi praktika a melegért: redőnyök

Sokféle házi trükk ismert arra az esetre, ha a kellemes meleget az ember már csak a fűtés maximális fokozatra kapcsolásával...

Close