Az ablaküveg

A hétköznapi beszélgetésekben a tok és az üvegfelület egyaránt benne van az ablak kifejezésben. „Ablakot mostam”, annyit tesz, hogy kívül-belülről lemostuk az üveget és a keretet is. Viszont, ha ablakcseréről beszélgetünk, akkor már csak a keret és a tok minősége, színe, ára az, ami szóba kerül, holott az üvegezésnek ugyanakkora jelentősége van, mint a többi tényezőnek.

Az ablaküvegből is nagyon széles választék áll rendelkezésre. Az üvegházakban előszeretettel használt float típusú üveg már a háztartások számára is elérhető. Nagy előnye, hogy a gyártása folyamán, ónon úsztatják át, így rendkívül nagy a fényáteresztő képessége és akár hajlítható is. A hőszigetelt ablaküvegek készítésénél is ezt alkalmazzák előszeretettel.

Float üveg

Float üveg

A fényvisszaverős üveg – szaknyelven reflexiós üveg – esetében a float üveget fém-oxid bevonattal látják el kívülről. Ilyen ablakokat találhatunk az irodaházak ablakmegoldásainál, bankok „kirakat”üvegezésénél. Fényvisszaverős üveg bevonata nagyon tartós és ellenálló.

reflexiós üveg

reflexiós üveg

A hőszigetelő üvegek esetében az előszeretettel használatos Low-e bevonatos üveget  lágybevonatos üvegnek is nevezik. Ezeknél, a lágybevonatos üvegeknél vékony nemesfém réteggel van ellátva az üvegfelület. A fényt teljesen átengedik, a meleget bent tartják, így energiatakarékos megoldásként jól bevált eszköz például a hőszigetelt ablakoknál.

hőszigetelt üveg

hőszigetelt üveg

A biztonsági üvegek alkalmazási tere elsősorban olyan épületeknél vagy egyéb más építményeknél valósul meg, ahol fennáll az a veszély, hogy az ablaküveg betörik. A biztonsági eljárás keretében a többrétegű üvegek közé PVB – fóliát helyeznek. Ilyen üvegeket használnak például az asztal üveglapjához.

biztonsági üveg

biztonsági üveg

A katedrál üvegeket nyilván mindenki ismeri, hiszen a templomokban előszeretettel használják. Leginkább dekorációs célt szolgál a lakásokban, ezért inkább bútorokba vagy beltéri ajtókba, térelválasztókba építik be.

katedrál üveg

katedrál üveg

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Meddig bírja az ablakszigetelés?

Ha huzatos az ablaka, nyáron bejön a meleg, télen pedig kimegy, biztosan nem megfelelő a szigetelése. Szerencsére bármilyen típusú ablakot...

Close