Spórolás utólag is: bemarásos szigetelés

Tetőablak utólagos szigetelése.

Tetőablak utólagos szigetelése.

Sokakkal fordul elő sajnos, hogy utólag észlelik a nyílászáró nem megfelelő szigetelőképességét. Azt veszik észre, hogy huzatos a lakás, sok a por, nagy a zaj és rettentő magas a fűtésszámla. A kezdeti kétségbeesést követően fontos, hogy eszünkbe jusson: nem kell kicserélni az egész ablakot/ajtót, netán mindegyiket a lakásban. Borzalmas felfordulással és költségekkel járna, bár természetesen vannak helyzetek, amikor ez a végső és egyetlen megoldás. Szerencsére azonban a bemarásos technikával utólag is korszerűsíthetjük a szigetelést, csere nélkül.

A technika előnyei

A bemarásos módszer használatával 15-25%-kal csökkenhet a fűtésszámlája, így ez egy rendkívül költséghatékony módszer. Akár 2-4 fokkal is melegebb lehet lakásában és kevesebb por, pollen jut be az ablakokon át, ami allergiások, asztmások esetében nagyon fontos szempont. A beépített szigetelőanyagra általában elég hosszú garancia jár, körülbelül 7 év, így bármilyen probléma felmerülése esetén könnyű lesz a javítás.

Ha festésre kerülne sor, az anyag kivehető, így nem fogja tönkretenni a festékben lévő oldószer. A szigetelőanyag meglehetősen tág hőmérsékleti tartományban képes hatékonyan szigetelni, -60 és +120 fok között, vagyis nagyon strapabíró. Méretben a nyílászáróhoz tökéletesen illeszkedő anyagot fog kapni, így teljesen passzolni fog.

A módszer

Első lépésben a beépítésre kerülő szigetelőanyag méretét határozzák meg hézagmérő gyurma segítségével, vagyis megnézik az ablakok és ablakkeretek falcai közötti rések méretét. Ennek mentén meghatározzák a szigetelés típusát. Ezután a szigetelőprofil helynek kialakítása történik, vagyis speciális felsőmarógép segítségével 3 mm széles, és 7-8 mm mély árkot marnak az ablakszárnyba. A gépben található bemaró kés távolítja el a szükséges fahulladékot. Végül a résbe kézi behengerlő segítségével megtörténik a megfelelő méretű szilikon gumi szigetelőanyag behengerlése. Az ablak zárásánál a szigetelőanyag összepréselődik és profil felveszi a rés formáját, így lesz hatékony a tömítés.

2 hozzászólás ehhez: “Spórolás utólag is: bemarásos szigetelés”

  1. Csele Balázs szerint:

    Tisztelt Viszugyel Úr!

    Szeretném megkérdezni, hogy Velux fa tetőablakot is lehet-e szigetelni a svéd módszerrel?

    1. admin szerint:

      Határozottan nem. A Veluxnál kaphatóra érdemes cserélni.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Műanyag ablakok karbantartása

Bár a műanyag ablakokra általában kevesebb figyelem irányul, hiszen karbantartásuk egyszerű, mondhatni igénytelenek, a fa ablakokhoz hasonlóan egy kis odafigyeléssel...

Close