Milyen ablakhoz milyen szigetelés kell?

Ha nyílászárói elöregedtek, már nem zárnak jól, ezért nyáron be, télen kiengedik a meleget, illetve beszáll a por és beszűrődik a zaj az utcáról, érdemes szakembert hívnia, aki ellenőrzi a szigetelést. Ha egymaga szeretné ezt megoldani házilag, tudnia kell, hogy az ön ablakához pontosan milyen szigetelőanyag és –technika szükséges, különben amit erre költ, csak kidobott pénz. A régi, egyrétegű üveggel rendelkező, gumitömítés nélküli fa ablakok szigetelését purfix szalag felragasztásával oldhatjuk meg. Ez egy könnyű művelet, így mi magunk is elvégezhetjük, a szalagot barkácsboltból szerezhetjük be. Azonban ez a megoldás nem a leghatékonyabb, hiszen a purfix gyorsan elöregszik, élettartama rövid, mindössze körülbelül egy év.

 Jobban járunk, ha szakemberre bízzuk az ablakszigetelést. A nevét a származási országról kapó, úgynevezett svéd technológiával az eredetileg gumitömítéssel nem rendelkező ablakokat is elláthatjuk szigeteléssel. A módszer lényege, hogy a technikusok az ablakkeretbe egy marógép segítségével egy hornyot marnak, majd egy szilikon gumitömítést húznak bele. Ezzel a régi fa ablak légzárása is jelentősen javítható. A svéd technológiával készült szigetelés élettartama jóval hosszabb, mint az előbb említett megoldásé.

 Ha műanyag, fém vagy alumínium hőszigetelő ablakaink vannak, ezeknél a meleg kint, illetve bent tartásáról egy hőszigetelő (thermoplan) üveg és egy gumitömítés gondoskodik. Ha egy ilyen típusú ablak válik huzatossá, azt leggyakrabban a vasalat meghibásodása, valamint a szigetelőanyag elöregedése okozza. Ilyenkor szintén szakembert kell hívni, aki beállítja vagy megjavítja a zárszerkezetet, kicseréli a kopott alkatrészeket, illetve a megkeményedett vagy elszakadt gumit, valamint megszünteti a keret és a fal közötti tömítetlenséget. Előfordulhat, hogy a hőszigetelő üveg nem látja már el tökéletesen a feladatát kérjen szakembert, hogy vizsgálja felül hőszigetelő üvegeit.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ezermester 2013 novemberi számában az ablakszigetelo.hu

Az ezermester újság 2013 novemberi számában  Nútmarásos ablakszigetelés, valamint a Hőszigetelő üveggel szerelt ablakok javítása címmel megjelenő cikkekhez mi nyújtottuk...

Close