Műanyag ablakok karbantartása

Bár a műanyag ablakokra általában kevesebb figyelem irányul, hiszen karbantartásuk egyszerű, mondhatni igénytelenek, a fa ablakokhoz hasonlóan egy kis odafigyeléssel szépen karbantarthatóak. Gyorsan és könnyedén ápolhatjuk őket házilag is, ezzel megnövelve élettartamukat és megelőzve a felesleges lecserélést.

Mit ne?

A fa ablakokkal ellentétben a műanyagok felületét nem kell lefesteni. Langyos mosószeres vízzel érdemes tisztítani őket, vagy akár benzin vagy alkoholtartalmú tisztítószerekkel. Az ajtó üvegezésén és keretén ezek egyaránt alkalmazhatóak.

Nem mindegy viszont, hogy milyen szert használunk. Fontos, hogy kerüljük a maró hatású vegyületeket, vagyis a súrolópor-tartalmú szereket, a savas, lúgos vagy acetonos tisztítószereket és a különféle mechanikus tisztítószerszámokat is. Dörzsölős szivacsokat se használjunk lehetőleg, mert sértik a védőréteget, csökkentve az ablak ellenálló képességét.

De akkor mit?

A nyílászáró tokban és az ablakszárnyban is körbefutó gumitömítőket legalább fél évente érdemes áttörölni glicerines ronggyal. Vény nélkül, kis kiszerelésben is kapható a patikákban. Ezzel megelőzhetjük a gumi kiszáradását és megkeményedését, amivel elvesztené szigetelő képességét.

Glicerin

Glicerin

A zárszerkezet megfelelő karbantartásához szükséges a vasalatokat megolajozni, porosodástól függően fél vagy egy évente. A barkácsboltokban kapható műszerolaj pár cseppjét a vasalatra felvisszük, majd oda-vissza forgatjuk a kilincset, hogy egyenletesen szétkenődjön, valamint használhatjuk a jól ismert wd-40 sprayet is.

Műszerolaj és wd-40 spray

Műszerolaj és wd-40 spray

A nedvességelvezető nyílás kitisztítása szintén nagyon fontos, ez minden nyílászáró külső felületén, alul található meg. A keletkező pára ezen keresztül tud távozni, így elkerülhetjük a teljesen bepárásodott üveget.

Műanyag ablak nedvességelvezető nyílás

Műanyag ablak nedvességelvezető nyílás

Napi többszöri szellőztetéssel elkerülhető a penészgombák szaporodása, amelyek rendkívül káros hatással vannak az egészségre. Az ablakok rendszeres nyitásával a páralecsapódást is csökkenthetjük, így falaink, ablakaink állapotáért és saját egészségünkért is tehetünk. Az ablakszigetelés utáni szellőztetésről bővebben itt olvashat.

Egy hozzászólás ehhez: “Műanyag ablakok karbantartása”

  1. Nati szerint:

    Nagyon hasznos volt ez a bejegyzés, mert a párom pont most újítja fel a nyílászárókat és a lakást is! A nyílászárók mellett még néhány bútort is veszünk, még az ünnepek előtt, hogy teljes legyen a karácsony! A jó meleg lakást szerintem csak kényelmes kanapén lehet élvezni.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Hány százalékkal javíthatunk a „fűtőértéken”?

Az utólagos ablakszigetelés kapcsán a leglényegesebb kérdés természetesen az, hogy milyen mértékben csökkenthetjük a munkálatok elvégzését követően a belső terekből...

Close