Nyílászáró-szigetelés: A svéd módszer

Számtalan ablakszigetelési technika ismert szerte a nagyvilágon, amelyek közül vannak olcsóbbak és egyszerűbbek, de léteznek drágább, nagyobb szerelési jártasságot igénylő változatok is. Részben utóbbi kategóriába tartozik az úgynevezett svéd módszer is, ami bár valóban sok munkával jár, de igencsak költséghatékony megoldásnak tekinthető, sőt mi több, a befektetett munka és pénz már egy tél alatt megtérülhet a nyílászárók szigeteléséből származó megtakarításnak köszönhetően.

A svéd módszert hivatalosan utólagos bemarásos ablakszigetelésnek hívjuk, amit immáron több mint egy évtizede alkalmaznak az asztalosok, valamint a szigetelésre szakosodott szakemberek hazánkban. Amint gúnyneve is mutatja, a hazai éghajlathoz mérten jelentősen hidegebb klímával rendelkező Svédországban alkalmazták először és találták is fel ezt a technikát, így mivel odakint létszükségletnek tekinthető a jó szigetelés, ezért biztosra vehetjük, hogy működik és valóban használ is. Az utólagos bemarásos ablakszigetelés lényege, hogy az ablakok, vagy egyéb nyílászárók szárnyai, valamint keretei közé egy speciális, általában szilikonból vagy gumiból készült szigetelést építenek be a szakemberek. Ehhez az ablakkeretet egy – vagy igény esetén több – helyen teljes egészében körbemarják, és ebbe a nagyjából öt milliméteres árokba építik be a szilikonból készült szigetelőcsíkot. Az ablak ezt követően lényegesen jobb szigetelőképességgel rendelkezik majd, mint korábban, így minimális ráfordítással olyan eredményt érhetünk el, mintha kicseréltük volna a teljes nyílászárónkat.

Nyílászáró szigetelés svéd módszerrel

Nyílászáró szigetelés svéd módszerrel

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az ablak dísze és védelme, avagy a redőny

A redőnyökre általában egy állandó kiegészítőként tekintenek a nyílászárócsere előtt állók, hiszen a redőny nem csak védi a lakásunkat a...

Close