Spórolási tippek: Hogyan csökkentheti fűtési költségeit?

ablakszigetelés svéd módszerrel

ablakszigetelés svéd módszerrel

A fűtéssel kapcsolatos költségek évről-évre egyre magasabbra rúgnak, ezért nem meglepő, hogy az emberek 90 százaléka igyekszik lefaragni a lakás felmelegítésének árából. Erre a leggyorsabb és egyik leghatékonyabb módja az, ha a nyílászáróink szigetelését újra cseréltetjük, hiszen az elöregedett ablakok mellett kialakuló apró réseken át rengeteg hőenergiát veszíthetünk el. Az ablakszigetelés felújítása után megközelítőleg 20 százalékkal lesz kevesebb a fűtésszámlára kiadott összeg.

Amennyiben valaki még ettől is többet szeretne megtakarítani, úgy adunk még néhány hasznos tippet, amelyek megfogadásával még tovább csökkenthető a fűtésre kiadott összeg nagysága. Télen, amikor fűtünk, megközelítőleg 20-25 százaléknyi hőmennyiséget képesek elnyelni a falak a radiátorok mögött, vagyis akár úgy is mondhatnánk, hogy így az utcát is fűtjük. Ennek kiküszöbölése céljából ajánlott a radiátorok mögé hőtükröket felszerelni, hogy a falakon át ne vesszen el az a 20-25 százaléknyi hő. Kiváló hőtükör lehet például egy alufóliával bevont hungarocel vagy habszivacs lap is. Ilyen egyszerűen meg lehet akadályozni azt, hogy az utcát fűtsük, vagyis további 20-25 százaléknyi extra hőenergiát nyerhetünk.

Hőtükör radiátor mögé

Hőtükör radiátor mögé

Pénzt spórolhatunk meg továbbá azzal is, ha a szobáinkat nem fűtjük fel 24-25 °C-os hőmérsékletre, hiszen a 21 °C körüli hőmérséklet is rendkívül kellemes lehet. Sőt, éjszakára még ettől is hűvösebbet érdemes „csinálni” a szobában, hiszen a legpihentetőbb akkor lehet az alvás, ha a szoba éjjeli hőmérséklete 19 °C körüli hőmérsékleten van tartva.

Sokan nem is gondolnák, de a szobák falainak színe is alkalmas arra, hogy pénzt spóroljunk meg a fűtésen. Ennek oka az, hogy a meleg színárnyalatúra festett falak a hőérzetünket pozitív irányba képesek befolyásolni.

Meleg színárnyalatú szoba

Meleg színárnyalatú szoba

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
K, U, W/m2K – mit jelent?

Furcsa betűjelek, még furcsább értékek, amiket a mai ingatlan tulajdonosoknak tudnia kell, hiszen egy ablak felújítása vagy cseréje alkalmával az...

Close