K, U, W/m2K – mit jelent?

Furcsa betűjelek, még furcsább értékek, amiket a mai ingatlan tulajdonosoknak tudnia kell, hiszen egy ablak felújítása vagy cseréje alkalmával az a cél, hogy az ezekhez a betűjelekhez tartozó értékek javuljanak. De mit is jelentenek tulajdonképpen?

Akár faszerkezetű ablakról van szó, akár műanyagról, akár fémről, minden ablakra jellemzőek ezek a betűjelek és értékek. Csak eddig tudatosan senki sem foglalkozott vele, hiszen az energiatakarékosság, a hangszigetelés, a hőszigetelés új fogalomként robbantak be a mai köztudatba – régen az ablak egy ablak volt, ami szüksége volt egy háznak, de ennél többet nem jelentett őseinknek. Ma már az ablak a ház dísze is, és az egyre növekvő lakásfenntartási költségek rákényszerítik a tulajdonost, hogy figyeljenek oda az ablak műszaki értékeire is.

Ha egy ablakot részei bontanánk, akkor láthatnánk egy ablakkeretet, az ablakkeretre vasalt szárnyakat, zárszerkezetet, és magát az ablaküveget. Egy jól kivitelezett, rendesen karbantartott fából készült ablakkeret is rendelkezhet jó hőszigeteléssel, a műanyag ablakoknál már garantált értékek jelennek meg, a fémkeretes ablakok esetében pedig nagyban függ a fém anyagától. Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb problémát nem is a ablakkeret jelenti, hanem az ablakba beépített üveg.

K érték azt jelenti, hogy egy óra alatt 1 m2-en mennyi hőenergia jut ki a szabadba – magyarán mennyire fűtjük az utcát. A „K” a szabadba jutó hőenergia mennyiségét jelenti. Minél kisebb a „W/m2K” értéke annál nagyobb a hőszigetelés mértéke.

Műanyag ablakok esetében a „full extrás” ablaküveg (0,6 W/m2K) már háromrétegű ablaküveget, hat kamrát és széles ablakprofilt jelent.

Az „U” érték az ablakkeret hőátbocsátási képességét jelenti, mely az energiatakarékos elgondolások megvalósításában számít. Ebből látszik, hogy a fémszerkezetű ablakkeretek rosszabb hatásfokot mutatnak, hiszen a fém vezetve a hőt is, kivezeti a szabadba a benti hőmérsékletet. A faszerkezet már jobb eredményeket mutathat, ha nem egy ötvenéves ablakkeretről beszélünk. A műanyag ablakok esetében nem ritka az „UW” értéket is megadni, amely a teljes ablak (keret és szárnyak együttese) hőátbocsátási értékét mutatja. Ebben az esetben is a minél kisebb szám jelenti a nagyobb hatékonyságot.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
ablakszigetelés svéd módszerrel
Mikor van szükség ablakszigetelésre?

Gyakran érzi úgy, hogy túl nagy otthonában a zaj? Túlságosan behallatszanak az utca zörejei? Gyakran tapasztalja azt, hogy fáj a...

Close