Panellakások ablakai tessauer

Az 1950-es esztendőtől kezdődően, egyre égetőbb problémát jelentett a növekvő népesség lakhatásának megoldása. Ez idő tájékán kezdődött meg a panelházak rohamos ütemben történő felhúzása. Az 1960-as és az 1980-as évek között több ezer panelház épült szerte Magyarországon. Ez idő alatt alapvetően háromféle típusú panelépület került megépítésre. Az egyik az orosz panel, a másik, a dán panelház, a harmadik és egyben legelterjedtebb típus pedig, a házgyári csapos panelház volt. A házgyári csapos panelház elnevezés onnan ered, hogy az ablakokat egy 3,5 milliméteres beton csapon lettek rögzítve az épületben. A dán típusú panelházak esetében többnyire háromszárnyú ablakok lettek beépítve, amely mellett, nagyobb területű lakások esetében néhol megjelentek az egy szárnnyal rendelkező ablakok is. Az orosz panel pedig, tulajdonképpen csupán egyetlen ablakmérettel rendelkezik, illetve néhány ház esetében egy kisebb konyhaablak is helyet kapott az építés során.

Az 1960-as és 1980-as évek között felhúzott panelházak ablakainak felújítása az elmúlt évtizedben érkezett el. A korábbi nyílászárók helyére általában a műanyag szerkezettel rendelkező ablakok kerültek elhelyezésre. Ezek előnye ugyanis az, hogy roppant olcsók, és szinte semmiféle karbantartást nem igényelnek, a korábbi fa nyílászárókkal ellentétben, amelyeket rendszeresen, 3-5 évente át kellett festeni speciális felületkezelő anyaggal. A műanyag ablakok nagyjából 20-30 százalékkal kedvezőbb áron vásárolhatók meg, a fa nyílászárókhoz viszonyítva. Mindezek ellenére mára már egyre többen ellene vannak a műanyag nyílászáróknak, így sokan újra a masszív, megbízható és természetes kinézetű fából készült ablakszerkezetek mellett teszik le a voksukat. Valamint jó-hír, hogy a panelablak más néven tessauer ablak is szigetelhető az általunk alkalmazott svéd nútmarásos módszerrel.

tessauer panelablak

tessauer panelablak

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Mikor szükséges a tetőtéri ablakok cseréje?

Ha a régi tetőablakok már elavultak, a mechanikai, illetve szépséghibák kijavítása túlmutat a realitáson vagy megoldhatatlan, akkor igencsak esedékessé válik...

Close