Tolóablak, emelőablak

A toló- és emelőablakok leginkább a brit fennhatóságú területekre jellemző ablaktípusok. Az egyik legnagyobb előnye a helytakarékos megoldás, hiszen működésük nem igényel térbeli helyet, így a legszűkebb helyiségekben is megoldható beépítésük. A tolóablakok oldalra nyithatóak és zárhatóak. Az ablaktokon belül a panelek szabadon mozognak, így nyithatóságukat tetszőlegesen választhatjuk meg. Az egyik fajtája, amikor a két panel közül az egyik panel mozgatható, a másik fixen van bekötve. A két tolópaneles ablakoknál viszont mind a két panel mobil. A három tolópaneles változatban a két szélső panel mozgatható, a középső viszont fixen lekötött. Tisztítás szempontjából a fixen rögzített panelek okozhatnak némi gondot, viszont a mozgó panelek kibuktathatóak, így takarításuk könnyebb. A beázástól nem kell tartani, hiszen vízelvezetővel vannak ellátva.

tolóablak

tolóablak

Az emelőablakok annyiban különböznek a tolóablakoktól, hogy nem vízszintesen, hanem függőlegesen lehet mozgatni őket. Ezeknél az ablaktípusoknál is a mozgó panelek tisztításkor kibuktathatóak.

Mind a két típus előnye, hogy helytakarékos megoldás lévén nyugodtan lehet az ablak elé, megfelelő magasságig bútort helyezni és a bútorok tetejére pakolni. A huzat okozta ablakcsapkodás megszűnik a toló- vagy emelőablakok használatával. Kevesebb alkatrészt igényelnek, így hibalehetőségeik is jelentősen lecsökkennek. A toló- és emelőpaneles ablakok szintén készülhetnek fából, műanyagból vagy akár fémből is. Színek és formák széles választéka áll a rendelkezésünkre, de megoldható íves tolóablak formában is. A kellemes, vidéki hangulatot tovább fokozhatjuk üvegmegosztó keretekkel.

emelőablak

emelőablak

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Szabaduljon meg a portól ablakszigeteléssel!

Ha egy forgalmas út közvetlen környezetében lakik, biztosan unja már, hogy akár naponta takarít, akkor sem tudna megszabadulni a portól....

Close