10+1 olcsó tipp, hogy a lakásban maradjon a meleg

Lássunk most 10 egyszerű és olcsó tippet arra, hogy bent tartsuk a meleget a lakásunkban, ezáltal csökkentsük a fűtés számlánkat.

  1. Akár minden évben ősszel, a fűtési szezon előtt érdemes egy szakemberrel átnézetnünk a gázzal működő fűtőberendezésünket. Egy általános tisztítás, átnézés ára körülbelül 10ezer forint. Mivel a készülék hőcserélője pár év alatt is porral és korommal telik meg, ez akár 30%-al is csökkentheti a gázkazánunk hatásfokát, ami már egy fűtési szezon alatt is nagyobb plusz energia költséget eredményezhet, mint az átnézetés és tisztítás díja, ezért minden mindenképpen ajánlott.
  2. Ha a régi, elvetemedett bejárati ajtónkon érezzük, hogy jön be a huzat, akkor a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldásként az ajtó elé akaszthatunk egy vastag függönyt. Már ezzel is egy lépést teszünk a meleg bent tartásának irányába. De hosszú távon mindenképpen érdemes utólagos hőszigetelésben gondolkodnunk a függöny helyett.
  3. Ugyanígy ablakaink esetén a minimum, amit tehetünk, hogy legalább éjszakára teljesen leengedjük a redőnyöket. Már a redőnyök is, mivel egy plusz réteg, segíteni tudnak a nyílászárókon távozó meleg levegő kiáramlás mérséklésében. Téli napsütéses napokon pedig bátran húzzuk fel összes redőnyünket, mert a téli nap ereje az üvegen keresztül, önmagában is képes lehet akár 1 fokos hőmérséklet emelésre a lakásban.
  4. Télen is érdemes szellőztetnünk a lakásunkat, házunkat, egyrészt a friss levegő beengedése, másrészt a párás levegő cserélődése miatt. Hiszen például a főzés, vasalás vagy fürdés során keletkező pára kivezetéséről gondoskodnunk kell, ellenkező esetben a penészedéssel gyűlhet meg a bajunk. Ha már télen is szellőztetünk, inkább nyissuk ki pár percre teljesen az ablakot, minthogy órákon át „bukóra” nyitva legyen. Ezzel ráadásul sokkal kevesebb meleget veszítünk.
  5. Jól válasszuk meg a függönyeink hosszát. Ugyanis ha a függönyök belógnak a radiátorok elé, részben vagy egészben elfedve azokat, akkor a radiátorokból érkező hő nagy része, mintegy „csapdába esve” maradnak a függöny és az ablakok között. Így egyrészt sokkal kevesebb hőenergia áramlik a szoba többi részébe. Másrészt még mindig az ablakok felületén keresztül szenvedjük el a legnagyobb hőveszteséget. Így a leggyengébb pontra tereljük a drágán megszerzett meleg levegőt. Érdemes tehát a függöny hosszát úgy megválasztani, hogy a radiátorok fölött véget érjenek.
  6. A gázkazánon kívül a radiátorokat is érdemes, legalább 3-5 évente szakemberrel átnézetni, kitisztíttatni. Rengeteg üledék és kosz kerülhet a cirkó rendszerbe, főleg ha nem megfelelő vízzel lettek feltöltve. Ezek a lerakódások csökkentik azt a radiátorok hőleadási képességét. A rendszer légtelenítése is nagyon fontos, a teljesen zárt, légmentes közegre kell törekedni, hiszen egy levegős rendszer lassabban melegszik fel, mert a levegő megszakítja a víz hővezetési tulajdonságát.
  7. A hőmérséklet szabályozását automatizálni tudjuk termosztatikus szelepek használatával. Ezzel adott hőmérsékleten tudjuk tartani helységeinket a szelep állandó csavargatása helyett. Akármilyen hideg is legyen odakint, a szobáinkban változatlanul komfortos lesz a hőmérséklet, nem kell a szabályzó szelephez szaladnunk óránként, hogy túl meleg, esetleg túl hideg lett otthonunkban.
  8. Ha már a hőmérséklet szabályozásnál tartunk, válasszuk meg felelősen a kívánt szintet. 20 fok télen is elég komfortos a lakásban nappal. Éjszakára pedig 18 fokban is garantált a pihentető alvás. Nem szükséges 22-24 fokra fűteni, hogy rövid ujjúban flangálhassunk a lakásban, nyugodtan felvehetünk egy pulóvert, amiben a 20 fok is komfortos. Jusson eszedbe, hogy +1 fok hőmérsékletnövelés a termosztáton plusz 5-6 % energiafelhasználást eredményez.
  9. Szintén olcsó, de hatékony módszer, ha a radiátor vagy konvektor mögé a falra, hővisszaverő, úgynevezett hőtükör anyagot ragasztunk. Ezek öntapadósak, méretre szabhatóak, ezért könnyen felragaszthatók szakember segítsége nélkül. Speciális anyaguk miatt visszaverik a meleget, így a fal helyett a szobát fűthetjük a segítségükkel. Radiátoronként pár ezer forintba kerülnek, és évekig nem kell majd újat vennünk belőlük.
  10. Ne feledkezzünk meg fűtéscsöveink szigeteléséről sem. Ezt azokban a helységekben kell elvégezni, ahol amúgy nem fűtünk. Ilyen lehet tipikusan a kazángáz, garázs, padlás vagy a pince. Olcsón be lehet szerezni szivacsos, hőszigetelő anyagból készült külső szigetelő elemeket, melyeket egyszerűen rögzíteni tudunk a csöveken. Ezzel nagy lépést teszünk afelé, hogy a csövekben áramló víz hőmérséklete a lehető legkevesebbet csökkenjen, mire a gázkazántól elér a radiátorokig.

+1. Rosszul záródó, régi, huzatos ablakaink utólagos hőszigetelésével pedig rengeteget tehetünk komfortérzetünk javításán és fűtési költségeink csökkentéséért. A svéd nútmarásos technológiával pár óra alatt, bontás nélkül feljavíthatóak régi ablakaink.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakszigetelés, ablakfelújítás

Az ablakszigetelés svéd nútmarásos módszerrel készült az ablakok hő és hangszigetelő üvegezése 3 float - 8arg - 4 low-e összetételű...

Close