Az augusztusi nagy meleg károkat okozhatott a szigetelésben

Július, augusztusban annyira meleg volt két héten keresztül, hogy szinte a fém is megolvadt. De ha félretesszük a túlzásokat, akkor is tény, hogy az extrém forró, afrikai időjárásnak bizony egyes használati tárgyaink és otthonunk felépítésében szerepet játszó eszközök is sérülhettek, károsodhattak. Sajnos ide sorolhatóak azok az ablak- és ajtószigetelések is, amelyek déli fekvésük miatt a nap jelentős részében hatalmas UV-sugárzásnak voltak kitéve.

Érdemes mindezen okokból ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Mert ugyan a minőségi szigetelőanyagok a normálisnál jóval magasabb hőterhelést és sugárzást is kibírnak, ellenben előfordulhat, hogy egy évtizedek óta „dolgozó” ablakszigetelés idén júliusban, augusztusban adta fel a harcot.

Nem volna meglepő, hiszen ekkora UV és UV-B sugárzásra nem csak mi emberek és az állatvilág, de az általunk gyártott anyagok sincsenek felkészülve.

Hazánk felett az utóbbi években olyannyira vékonnyá vált az ózonréteg, hogy már ennek ténye is komoly aggodalomra adhat okot, s bár mi magunk, nem kis áldozatok árán ugyan, de védekezhetünk a sugárzás ellen, otthonunkat mégsem boríthatjuk be semmivel a napsugárzás ellen.

És bár a cserepeknek is komoly feladat jut, az ablakok szigetelése komolyabb veszélyben van.

Ugyanis egy az utóbbi években gyártott, modern cserép számára nagyon hosszú ideig tartó sugárzásra van szükség a károsodáshoz, addig az ilyen mértékű megpróbáltatásokat egy hasonló korú ablakszigetelés nem biztos, hogy bírja. Nagyban függ mindez tehát attól, hogy nyílászárónk hol található. Ha árnyékban van, nincs okunk az aggodalomra, egy tetőablak esetében azonban már sokkal inkább.

A tetőablakok kapcsán a házilagos szigetelés-ellenőrzést nem könnyű elvégezni, ezért ha a napokban tapasztalható hidegebb, szelesebb időszakban azt tapasztalná, hogy az ablak a megszokottnál nagyobb intenzitással engedi át a levegőt, keressen fel szakembert, aki alaposan megvizsgálhatja a szigetelés állapotát.

Rosszabb esetben, régi szigeteléseknél szemmel látható problémát is érzékelhetünk. Ekkor fontos, hogy ne próbáljuk meg különféle anyagokkal visszaragasztani a szigetelést! Értesítsen hozzáértőket mindenképpen!

UV sugárzás hatása az ablakszigetelésre

UV sugárzás hatása az ablakszigetelésre

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az energia tanúsítvány szükségessége

A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiahatékonysága. Tudja, miért jó, ha rendelkezik vele? Ha lakást szeretne eladni,...

Close