Az árnyék és a fény játéka

Csökkenteni szeretné lakása energiafelhasználását, legyen tél, vagy nyár? Akkor barátkozzon meg a fény mellett az árnyékkal is. Az otthoni takarékosság kivitelezéséhez adunk most tippeket.

  1. Használja ki a természetes fény erejét, amikor a nyílászárók helyét választja ki!
  2. Akár 50%-ra is lecsökkentheti a hőveszteséget, ha fokozottan hőszigetelt üvegű ablakára egy jó minőségű redőnyt szereltet.
  3. Ha pedig télen leereszti a redőnyt, az ablak hővesztesége átlagosan akár 30%-kal is csökkenhet.
  4. Mindig gondolja át, hogy az egyes helyiségekben mekkora mértékű háttérvilágításra van szükség! Azaz, csak ott használjon nagyobb fényerejű lámpákat, ahol azokat valóban használja! Ilyen például a dolgozóasztal, vagy a pult a konyhában.
  5. Olvasáshoz helyi megvilágítás dukál, az általános világítás viszont legyen szórt.
  6. Vegyen „A” és „B” energiacímkéjű kompakt fénycsöveket, mivel ezek tovább bírják, és a hagyományos izzókhoz képest a negyedét is fogyasztják. Olvassa el a csomagoláson az élettartamra vonatkozó adatokat, és ellenőrizze, biztosan jó lesz-e a méret az izzólámpa helyére! Csak ott használja őket, ahol sokat tartózkodik, ugyanis a sok kapcsolgatás jelentősen rövidíti az élettartamukat!
  7. Ügyeljen ablakainak jó üvegezésére! Ez véd a leginkább az ablakokon át elillanó hőveszteség ellen. A két- vagy háromrétegű üvegezés lesz a megoldás. A nemesgázzal kitöltött kétrétegű, hőszigetelő bevonatos ablak U (hőátbocsátási tényező) értéke kb. 1,0–1,4 W/m²K, háromrétegű ablaknál pedig 0,5–07 W/m²K. Ezek nagyon jó arányok!
  8. Eressze le a redőnyöket, húzza be a sötétítő függönyöket ha nincs otthon. Ezzel is egy plusz szigetelőréteget biztosít lakásának.

Nem szeretne lemaradni friss cikkeinkről? Keresse fel Facebook oldalunkat, és maradjon mindig naprakész!

Kapcsolódó cikkeink
Az ablak dísze és védelme, avagy a redőny

Árnyékolás

Árnyékolás

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az augusztusi nagy meleg károkat okozhatott a szigetelésben

Július, augusztusban annyira meleg volt két héten keresztül, hogy szinte a fém is megolvadt. De ha félretesszük a túlzásokat, akkor...

Close