A faablakok védelme

Bizony a faablakok is tönkremehetnek, ezért fontos a megelőzés. Vizesedik, süti a tűző nap, télen éri a fagy: ezek ellen fel kell készíteni az ablakokat.

Új építésű házak esetében az ablakok felületkezelését még az ablakkészítő üzemben, vagy az asztalosműhelyben elvégzik. Fontos, hogy a felületkezelés még a beépítés előtt megtörténjen, mert így olyan rejtett oldalak, részek is kezelve vannak, melyek a fallal érintkeznek, így maga az ablakkeret nem tudja magába szívni a falon keresztül érkező nedvességet. Ebben az esetben nincs vetemedés, hiszen a nedvesség elleni védelmet az ablakkeret már megkapta.

A fakeretes ablakok esetében az alapkezelés elkerülhetetlen, hiszen nem csak a víz a legnagyobb ellensége a fának, hanem a rovarok és a gombafertőzések is nagy károkat okozhatnak az ablakban. Bizonyos épületek esetében a tűzvédelmi szempontok is fontos kritériumokat jelez, így léteznek olyan felületkezelő anyagok, melyek minden szempontból megfelelnek a legkülönfélébb előírásoknak.

A felületkezelésnek van egy esztétikai megítélése is, hiszen egy-egy kezelés után a fa eredeti, természetes mintázata „felerősítve” nyújtja az ablak szépségét.

A felületkezelő anyagok között szerepel az impregnálószer, a gombaölőszer, a lazúrozás, a lakkozás. Akinek igénye van rá, akár festéket is használhat a nagyobb favédelem kialakításához. Azt is érdemes tudni a felületkezelő anyagokról, hogy az ablakkészítés fázisában felhordott rétegek között csiszolják a faanyagot, és a legtöbb felületkezelő anyag vizes bázisú. Utóbbi tulajdonság azért nagyon fontos, mert az oldószeres szerek használata roncsolja a fa szerkezetét, ezzel gyengítve az ablak keretét is.

A különböző felületkezelésnek köszönhetően a beépítendő ablak ellenáll a környezeti hatásoknak, az időjárási viszontagságoknak és a rovartámadásoknak is.

Az ablakok mázolását, felületkezelését 5-7 évente célszerű megismételni.

Fa ablakok védelme

Fa ablakok védelme

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Mennyi hőt veszít egy lakás, ha nem megfelelő a szigetelése?

Elgondolkodott-e már valaha azon, hogy mennyi pénzt költ az utca fűtésére? Bizonyára nem, pedig érdemes lenne, hiszen egy-egy fűtési szezon...

Close