Az energia tanúsítvány szükségessége

A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiahatékonysága. Tudja, miért jó, ha rendelkezik vele?

Ha lakást szeretne eladni, akkor már jó pár éve, egészen pontosan 2012-től kötelező bemutatnia a tanúsítványt. Épp ezért, hogy ingatlanának értékét növelje, jól teszi, ha eladás előtt felújít, így a lakás értéke, eladhatóságának esélye sokat javulhat.

A lakást szakemberek segítségével értékeltetheti fel, velük készíttetheti el az energiatanúsítványt.

Ha lakást venne, kérhet friss értékbecslést, és energiatanúsítványt! Így tisztában lehet jövendő otthona energiafogyasztásával, értékével, s azzal, hogy szükséges-e a felújítás. Új lakás vásárlásakor nem is érdemes tárgyalni energiatanúsítvány nélkül. Ráadásul megléte a használatbavételi engedély kiadásának feltétele is. Használt lakásoknál a regisztrált szakembernek helyszíni szemlét tartanak, felveszik a szükséges műszaki adatokat, majd ez alapján elkészítik a besorolást.

Ha magas a rezsije, vagy felújíttatna, akkor pláne érdemes elkészíttetnie ingatlanja energiatanúsítványát. A szakértőktől még tanácsokat is kaphat arra nézve, hogyan érdemes csökkenteni lakása energiaköltségeit. Elkerülheti a félmegoldásokat, tudni fogja, milyen munkákat kell feltétlenül elvégeztetnie ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban megtérüljön a pénze.

Ötleteket kaphat a megújuló energiaforrások alkalmazására is ( hőszivattyú, napkollektor, napelem).

Tudta? Az igényelhető CSOK összege is függ a lakás energetikai besorolásától!

Energia tanúsítvány

Energia tanúsítvány

Fontos tudnivalók:

  • Az energiatanúsítvány kiállítására a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara vonatkozó névjegyzékébe felvettek a jogosultak.

  • A felmérő szakembernek segíthet, ha előkészíti a ház vagy a lakás építési terveit, alaprajzát, korábbi felújítások tervrajzait, műszaki dokumentációját.

  • Mit vizsgálnak? Vizsgálják például, hogy miből épült a ház, korszerű-e a fűtés, nézik a falak vastagságát, a nyílászárók állapotát (légtömörség méréssel), stb. készülhet hőkamerás felvétel, hőhidak feltárása vagy hőpisztolyos diagnosztika is. Megismerheti a ház, lakás hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságait is.

  • A tanúsítványon százalékban megadva az is szerepel, hogy az épület elvi fogyasztása mennyiben tér el a követelménytől. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a leggyengébb „I” kategóriáig terjed.

Ezért érdemes:

  • A 10 évre szóló tanúsítványnak ingatlanok használatbavételénél, adás-vételénél, bérbeadásánál, pályázatok benyújtásánál veheti nagy hasznát.

  • Növelheti ingatlana értékét, hiszen a besorolásból lehet következtetni a rezsiköltség mértékére, a várható éves energiafelhasználásra.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Utólagos ablakszigetelés régen és ma

Ugye Ön is emlékszik rá, milyen furcsa megoldásokkal próbálkoztak az emberek a nem éppen a legjobban teljesítő ablakaik, nyílászáróik szigetelésével......

Close