A Facebook enged be az otthonunkba – ilyen lesz a jövő háza

Alapjaiban átalakul az otthonunk az előttünk álló évtizedekben, és ezen olyan nagy cégóriások dolgoznak, mint a Google, az Apple, és az Amazon. A házunk egy okos, internetes portál lesz, ahová a Facebook enged be.

Megjósolja, mikor ébredünk

Vége a munkának, elindulunk hazafelé az autónkkal. Az autó kiszámítja a forgalmi adatok alapján, mikorra várható hazaérkezésünk, és értesíti az otthoni fűtési rendszert. A rendszer kiszámítva az időt, automatikusan beindul, és mire hazaérünk épp ideális otthonunk hőmérséklete.

Ez nem a jövő, hanem a jelen. Idén nyártól a Mercedes-Benz autói már képesek kommunikálni a Nest Lab okos otthonainak berendezéseivel. És ez még csak a kezdet.

A ma már a Google tulajdonában lévő cég olyan karkötőket fejlesztett ki, amely képes érzékelni és megjósolni a reggeli ébredés időpontját. A karkötő előre értesíti a ház rendszereit, így ébredésre nem csak a hőmérséklet lesz ideális, de akár a friss kávét is lefőzheti nekünk az okos-kávéfőző.

Alexa, milyen az időnk lesz?

Ha szeretnénk megtudni, milyen időjárás lesz ma, vagy éppen mi a nap legfontosabb híre, már nem kell a számítógéphez nyúlni. Alexa segít nekünk. A világ legnagyobb webáruházában, az Amazonon, már kapható az a készülék, amely az Alexa nevet kapta, és képes szóban feltett kérdéseinkre válaszolni. Öltözködés közben megtudhatjuk tőle, milyen ruhát vegyünk fel, vagy hogy éppen hol van forgalmi dugó, sőt a legfrissebb híreket is elmondja nekünk.

A Samsung alapvetően más irányban indult el. Olyan okos alkalmazást készített, amelynek segítségével mobiltelefonunk segítségével elindíthatjuk és leállíthatjuk bármely otthoni berendezésünket a mosógéptől kezdve a lámpákon át az automata porszívóig. A Samsung nem csak a telefonok piacán van jelen, hanem a háztartási készülékek gyártásában is az élvonalba tartozik, így könnyedén képes integrálni a különböző készülékeket.

A Facebook enged be

A kis cégek számos eredeti megoldással álltak már elő az okosotthonok piacán is. Egy amerikai cég például olyan zárrendszert fejlesztett ki, amely képes kommunikálni a házhoz érkező vendég okostelefonjával. A vendég számára küldhetünk egy meghívót a Facebook segítségével, és így az ékező előtt kinyílik otthonunk ajtaja, a nemkívánatos vendég azonban nem tud bejönni.

A svájci Biorobotika Laboratórium pedig olyan robotokat épített, amely képes igény szerint bármilyen bútor alakját felvenni, a gyerekek építőkockáihoz hasonlóan.

Auke Ijspeert a laboratórium vezetője szerint ez óriási segítség lehet a mozgáskorlátozottak számára, hiszen : ”bármikor megkérhetik a tárgyakat, mondjuk egy széket, hogy jöjjön oda hozzájuk, vagy éppen menjen el az útból”.

Milyen színű legyen ma a fal?

A világítás megy majd át talán a legmarkánsabb változáson. A LED technológia által bevezetett újítások ma még csak gyerekcipőben járnak ahhoz képest, ami hamarosan várható. A mostani lámpák helyett az egész felület fényforrás lesz, cserélhetjük majd a falak és plafon színét vagy fényintenzitását, és talán még az otthonunk padlójáét is.

Hasonlóképpen, az ablakok is sokszoros funkciót látnak majd el. Napelemeket építenek bele, melyek nem rontják az átláthatóságukat, de funkcionálhatnak egyben kivetítőként, és számtalan valós idejű helyet vetíthetünk „ablakunk elé”, lehetünk a Grand Canyonnál, a Taj Mahal-nál, de akár mindennap máshol is – írja az ablakszigetelo.hu.

Nem otthon, hanem internetes portál

Sarah Susanka, az Észak-Karolinában élő építész, aki több neves intézetnek, például az amerikai Jövő Design Tanácsának is tagja úgy fogalmazta meg a jövő otthonairól alkotott elképzelését, mely szerint otthonaink a jövőben egy internetes portálhoz lesznek hasonlóak.

Jelenleg a házra úgy gondolunk, mint az a hely, ahol élünk. A jövőben a ház csak egy hely lesz, amellyel elérhetjük a körülöttünk lévő világot.”

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Egyesített szárnyú ablak, tessauer ablak, panelablak.

A panelos épületek legtöbb hibával kivitelezett szerkezetei közé sorolható a homlokzati nyílászárók  és szakipari falak. A technológia alkalmazásának virágkorában az...

Close