Nyílászáró szigetelés a huszonegyedik század küszöbén

Modern korunk mindennapjaiban egyre kiemelkedőbb témává válik otthonaink szigetelésének kérdése, amelyet az évtizedek során – nem is szólva az éves ciklusok kellemes nyári időszakairól – hajlamosak vagyunk elhanyagolni. A lakókörnyezetünk minimális „hő-vesztését” biztosító eljárások egyik legkézenfekvőbb szegmense kétségtelenül a nyílászáró szigetelésben, illetve annak legkülönbözőbb lehetőségeiben rejlik.

Minimális ráfordítás és hosszan tartó megoldás

Házunk vagy lakásunk nyílászárói – legyen szó akár természetes fa, illetve műanyag nyílászárókról – komplett cseréjének financiálisan meglehetősen drasztikus eljárásához nem kell feltétlenül folyamodnunk, hiszen számos utólagos szigetelési mód létezik, melynek során komfortérzetünk jelentős javulásával párhuzamosan érzékelhetően jobb lesz otthonunk bejárati ajtóinak, ablakainak szigetelése. Meglévő nyílászárók szigetelése ezzel együtt nem kizárólag hamar megtérülő ráfordítás – hiszen a befektetett összeget két-három éven belül viszontlátjuk – hanem hosszan tartó megoldás is egyben – mondta el Viszugyel Zoltán, az ablakszigetelo.hu vezetője.

Energiatakarékosság és környezetkímélő megoldás

Tudatos felhasználói szemmel tehát elengedhetetlen nyílászáróink megfelelő szigetelése és nem kizárólag a drága energiából adódó elfogadhatatlan „költséghatékonysága” – melynek során otthonunk kívánt klimatikus viszonyainak megteremtéséhez a szükséges mennyiségnél több energia használódik el – miatt. Hányszor halljuk a téli időszakban magunk körül: „saját lakásunkat és az utcát is fűtjük!” Pénztárcánkat – mivel lényegesen költséghatékonyabb egy teljes cserénél – és környezetünket is kíméljük tehát azáltal, ha az igen hideg téli hónapokban kevesebb energiát használunk fel lakókörnyezetünk optimális hőmérsékletének megteremtéséhez. Nem utolsó szempont az sem, hogy a „klímával” rendelkező lakásokban a klímaberendezés hatékonyságát is növeli, hiszen akárcsak télen, a nyári hónapokban sem az utcát „hűtjük.” – olvasható az ablakszigetelo.hu oldalon.

Zajszennyezés csökkentés és pormentesség

Az általános közvélekedéssel ellentétben nem árt észben tartanunk azt is, hogy a rosszul szigetelt nyílászárókon nem kizárólag a hideg levegő, hanem a por, a „szmog”, az esővíz és – nem utolsó sorban – a zaj is könnyűszerrel bejut lakókörnyezetünk érintett helyiségeibe, jelentősen károsítva ezzel egészségünket. A fenti okokból eredően számtalan érv szól a már meglévő „régi” nyílászárók szigetelésének kivitelezésére, amelyet modern korunk több korszerű technológia eljárása, illetve megbízhatóan tesztelt és kiválasztott alapanyagok biztosítanak. A nyílászáróink utólagos szigetelésére nagyon sok módszer létezik tehát kezdve a különböző profiloktól az öntapadós szivacscsík ragasztásáig. Jóllehet egyes szigetelési módok mint ez utóbbiak is az idő előrehaladásával fokozatosan veszítve szigetelő képességükből kiválóságukkal együtt nem a leghosszabb távú megoldást biztosítják. A huzattól, lakásunk fokozott zaj- és porterhelésétől a fentiek mellett egyszerű és esztétikus svéd technológiájú ablak, illetve ajtószigeteléssel is megszabadulhatunk, amely a nyílászáró tokjába vagy szárnyrészébe mart mélyedésbe kerülve speciális profilja segítségével tölti ki szinte tökéletesen a meglévő hézagokat. Válasszuk tehát akár az egyszerűbb eljárásokat akár a komplexebb ajtó-és ablakszigetelési technológiákat meglévő nyílászáróink szigetelő tulajdonságaik javítására, kivétel nélkül kevés kosszal járó gyors kivitelezhetőségük és a meglévő nyílászáró újbóli felületkezelése során ki-majd újra visszahelyezhető tulajdonságuk mellett – olyan esztétikus megjelenést biztosítanak, amelyek akár szezonálisan tizenöt-húsz százalékos fűtésköltség-megtakarítást is jelenthetnek.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A Facebook enged be az otthonunkba – ilyen lesz a jövő háza

Alapjaiban átalakul az otthonunk az előttünk álló évtizedekben, és ezen olyan nagy cégóriások dolgoznak, mint a Google, az Apple, és...

Close