A gyengéje, ha nem szigetel jól az ablak?

Akkor nem érezné jól magát a középkorban…

Szoktuk mondani, és a mesékben is visszatérő elem, hogy a régi királyok udvarában élni, esetleg a királyi család tagjaként tölteni el 50-60 évet ezen a világon, igazán ínyünkre való volna, nagyszerű dolog lehetne.

Ha azonban az ablakszigetelő szemével nézzük a dolgot, máris nem vágyunk vissza annyira ötszáz évvel korábbra.

Már amennyiben az ablakszigetelésben járatos szakember nem azért menne vissza, hogy megmutassa a korabeli építészeknek, hogy van megoldás. Mert akkor gazdagabb lehetne, mint a király.

A helyzet az, hogy bár innen nézvést, némileg túlromantizálva a történelmi időket, úgy látjuk Zsigmondot, Mátyást, mint akinek tényleg nem volt más gondja, mint vezetni az országot úgy ahogy és élvezni, hogy lényegében mindent eléjük tesznek, mindent megoldanak helyettük, már ami a hétköznapi viselt dolgokat illeti. Ezen a szemüvegen keresztül nem látjuk az ízületi fájdalmakkal küszködő, télen-nyáron didergő királyokat, akik többnyire harminc éves koruk környékén valamilyen betegségben meghaltak, mert nem bírták tovább a zord falak nyirkos nyomását.

Érdemes ellátogatni bármelyik, hazánkban is fellelhető, megtekinthető kővárba és megnézni az ablakokat. Az ablakokat, melyek sokkal inkább nevezhetőek díszes, huzatos réseknek, mintsem a mai értelemben vett nyílászárók őseinek. A falak vastagsága pedig sok esetben meghaladja akár a másfél métert is, így nyáron nincs esély rá, hogy a helyiségek felmelegedjenek, télen pedig lehetetlen a hatékony fűtés. Az ablakok jellege pedig tényleg már csak hab a tortán.

Az udvarokban tapasztalható ízületi elváltozások, melyekre a biorégészek már rengeteg alkalommal rámutattak, egyértelműen annak okán alakulhattak ki, hogy a kővárakban és palotákban ismeretlen megoldás volt az olyan szigetelés, amely ér valamit (azon kívül, hogy nem esik be az eső, vagy a hó).

Az ablakszigetelő tehát ezúton jelentené ki, hogy ha megkaparint egy időgépet és mindenképpen szakmázni szeretne, akkor csakis önmaga elrettentése kedvéért választja majd a kővárak korát.

Ablakszigetelés a középkorban

Ablakszigetelés a középkorban

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakaink, ha beszélni tudnának…

Sokunkban megfogalmazódik, de csak kevesen gondolkodunk el rajta igazán. Ha ablakcserére kerül a sor, elveszítünk egy darabot az emlékeinkből is....

Close