Gyakori kérdések a műanyag ablakokról.

Műanyag ablaka van, vagy szeretne a jövőben? Összegyűjtöttük a legsürgetőbb kérdéseket a nyílászárók szigetelőanyagával kapcsolatban. Legyen Ön is jól informált!

Műanyag ablak

Műanyag ablak

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy a szigetelőanyag meddig fogja bírni? A válasz: attól függ. Ez átlagosan 15 év, de ez óriási mértékben függ a használat mértékétől is.

Először is nézzük, mivel lehet takarítani. A legüdvözítőbb, és legbiztonságosabb, ha szárazon, vagy langyos mosószerrel tisztítja. Az erősen savas, lúgos anyagokat kérjük, messziről kerülje el, de szilikon spray használatával meghosszabbíthatja a szigetelőanyag élettartamát.

Előzze meg, hogy a festő lefesse a szigetelőanyagot! A legtöbb mester munka előtt leragasztja az üveg szélét papírcsíkkal, s ebből a szigetelőanyagra is kerül. Mázolás után ezeket csak le kell venni. Ha megtörtént a baj, akkor sajnos már csak a bosszúság marad, hiszen a festék szigetelőrongáló hatása garantált. Sőt, a gumi elveszti rugalmasságát, megkeményedik, s a szigetelő profil is elkezd szakadozni.

Kieshet-e a helyéről a szigetelőanyag? Mivel olyannyira speciálisan van belenyomva a horonyba, és kettős szakállal van rögzítve, azt kell mondanunk, hogy nem. Ha ki akarjuk venni, még akkor is csak erővel lehet. A garancia ráadásul erre is vonatkozik, így nincs félnivalója.

Kész a műanyag ablak, mégis besípol a szél. Hogy lehet ez, mi a teendő? Az első, és legfontosabb, hogy ne próbálja házilag megbarkácsolni az ablakot, mondván, hogy csupán egy aprócska hiba kiküszöbölésére van szükség. Ha befúj a szél, hívjon szakembert! Már csak azért is, mert a huzatnak egészségkárosító hatásai vannak! Az ok a szakszerűtlen szigetelés, ezért itt az ideje érvényesíteni a garanciális követelését. A komoly múlttal rendelkező cégek nem követnek el ekkora hibát (legalábbis elvétve), ezért a garanciának általában búcsút inthet. Főleg, ha az ablakosai kétes hírűek. Válassza hát ki őket körültekintően, így megelőzheti a bajt!

Ablakszigetelésben otthon vagyunk! Keressen minket!

Mi micsoda a műanyag ablakok világában? Egy csokornyi gyakori kérdés és válasz

Sok mindent nem ért a műanyag ablakokkal kapcsolatban? Nem lesz többé kínai az ablakszigetelésről szóló szakszöveg, eláruljuk a legfontosabb fogalmak értelmét. Így a választás, és a szakemberekkel való beszélgetés is sokkal könnyebb lesz!

Műanyag ablak összeszerelése

Műanyag ablak összeszerelése

Ellenállási osztály szerint megkülönböztetünk WK1-est, és WK2-est. A WK1 típusú amellett, hogy el van látva több biztosítási ponttal, véd az olyan erőszakos behatolási próbálkozások ellen, mint például a rúgás, és kiszakítás. Kilincse kulcsos, vagy nyomógombos.

A WK2-es típus két üveg rétegből áll, mely között négy réteg betörésgátló fólia is található. P4-es üvegnek is szokás hívni. Kilincse kulcsos, kiemelésgátló horgokat, és extra számú biztosítási pontot is tartalmaz. Az előző ellenállási osztállyal szemben ellenáll a szerszámmal való betörési kísérleteknek is, pl. a feszítővasnak, és a csípőfogónak.

A műanyag nyílászáró tokszélességét beépítési mélységként szokás emlegetni. A legáltalánosabb tokok 70 és 80mm-esek. Ezalatt az érték alatt nem érdemes venni, mert nagyon elavultak.

A műanyag ablakokba acélmerevítés is kerül, melyek minimum 1,7mm vastag acélból készülnek, s anyaguk horganyzott. Méretre vágva kerülnek a tokba/szárnyba, s csak ezután hegesztik őket össze.

A műanyag nyílászárók „K” értéke nem más, mint a hőátbocsátási tényező. Régebben U betűvel jelölték. Megmutatja, hogy 1 m2felületen egységnyi idő alatt 1 K (vagyoC) különbség esetén hány W energia távozik. Minél kisebb az értéke, annál jobb hír ez nekünk. Ablakok esetében nézhetjük az üvegezés értékét (Ug-hőtechnikai érték), a profil értékét (Uf), a teljes ablakot (Uw). Ezek közül az utóbbi a legfontosabb, mert megmutatja, mennyire jó a teljes ablak szigetelése.

Végezetül nézzük meg, mi az ablak felső részén elhelyezkedő légbevezető szerepe. Ha nyílt égésterű a gázkészüléke, a gázművek kötelezővé teszik a felszerelését, hiszen ekkor nagyon fontos a levegő utánpótlás. Ha nincs rá szükség kötelező módon, mechanikus, karral szabályozható is lehet. Már ajánlatkéréskor gondoljon rá, hogy szüksége van-e rá, legyen tudatos!

Még többet szeretne tudni a műanyag ablakokról? Kattintson ide, várja a tudástár!

2 hozzászólás ehhez: “Gyakori kérdések a műanyag ablakokról.”

 1. Müller Imre szerint:

  Műanyag ablakom van nem záródik rendesen. Hol tudnák másik zárszerkezetet venni.

  1. admin szerint:

   Kedves Imre!

   Tudni kellene milyen zár?
   Zár-vasalás kereskedésbe.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Környezetvédelem, és ablakszigetelés

Pénzmegtakarítás, és értéknövelés Nyílászárók, és környezettudatosság? Igen, egy lapon is említhető a kettő, már, ha egy lakástulajdonos törődik az ablakszigeteléssel....

Close