Ha zajos az utca, most jól figyeljen! Bevezetjük a a zajcsökkentés rejtelmeibe!

Fontos az Ön számára a hangcsillapítás? Jó hírünk van, erre már az ablaküveg is képes!

De előtte merüljünk el kicsit a hangok világában!

Az épületek hangszigetelési jellemzői a közép frekvenciatartományban mérendőek. Ez a tartomány 100 Hz – 3150Hz között helyezkedik el. A középtartományon belül még tizenhat különböző tartomány létezik, jelölése Rw= „X” dB. Például egy átlagos Ug=1,1-es, kétrétegű üveg esetében ez így néz ki: Rw=33 dB.

Érdekességek a hang világából:

 • A magas hangokat azonos dB érték (hangerő) mellett sokkal hangosabbnak hallja, mint a közepet, vagy a mélyet.
 • A zavaró hangerősség 70–80 dB ( telefoncsörgés, forgalmas nagyvárosi út), a nagyon zavaró 90–110 dB. Fájdalmat 120 dB-től tud okozni egy hangerősség, gondoljon csak a helikopterek (120 dB), vagy a sugárhajtású repülőgépek (140 dB) által keltett hangra.

4 dolog, amit talán még egy ablakos sem mondott el Önnek

 1. Megdöbbentő, de a biztonsági üveg normál esetben egy cseppet sem jobb hangszigetelő, mint egy mezei üveg. Épp ezért kell argon gáz és esetleg kén-hexafluorid gáz is az üveglapok közötti légrésbe. A hangszigetelés mértéke tovább fokozható, ha az egyik üveglap vastagabb, mint a másik, azaz aszimmetrikusak.
 2. Ha hiszi, ha nem, a légrés csökkentése csökkenti a hangcsillapítást. Ezért nem érhető el sokkal jobb eredmény a három rétegű üvegezéssel, vagy például 10 mm-es üveglap vastagság felett.
 3. A hangszigetelt üveggel igencsak mellényúlhat, hiszen a hőszigetelése akár 30%-al is rosszabb lehet, mint a „normál” (Ug=1,1) üvegeké.
 4. Figyelem! A hangszigetelt üvegek súlya általában többszöröse a normál üvegekének, ezért fontos, hogy a pántok elbírjanak a szárny súlyával.

A zajcsökkentés az álma? Van még 5 tippünk!

 1. Ha Budapesten lakik, vizsgálja meg a zajtérképet, és ez alapján válasszon ablaküveget. Az éjszakai zajterhelést is figyelje, ne csak a nappalit. Ha nem főút mellett lakik, a normál hangcsillapítású üvegek is kiválóan fognak teljesíteni.
 2. Ám, ha vasút mellett, vagy főút környékén éldegél, szüksége lesz a hangszigetelt üvegre. Igen jó eredményt érhet el egy Rw=37dB és Rw=41dB közötti hangcsillapítású üveggel.
 3. Zajcsökkenés a sima, légrés nélküli, pontosan záródó ablakok esetében is elérhető.
 4. Nem ámítjuk, ha légbeejtővel van felszerelve az ablak, olyan mindegy, milyen hangszigetelő üvege van, a légrésen be fog szűrődni a zaj.
 5. Fontos ám a használt tömítőanyagok típusa is! Ha a háza téglából épült, a legjobb hatás úgy érhető el, ha a gipszkarton lapok alá jó minőségű szigetelőanyag kerül.

Reméljük, hogy most már a kisujjában van mindaz, amit a hangszigetelésről tudni illik! Szigetelné ablakait? Keressen minket!

zajcsökkentés

zajcsökkentés

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Körkép a fa ajtókról

Az ajtó fogalmát a WikiSzótár így határozza meg: bejárat egy helyiségbe; az épületek falán a be-és kijárásra szolgáló nyílás. Hozzátennénk,...

Close