Körkép a fa ajtókról

Az ajtó fogalmát a WikiSzótár így határozza meg: bejárat egy helyiségbe; az épületek falán a be-és kijárásra szolgáló nyílás. Hozzátennénk, hogy az ajtó ugye ezen kívül nyitott állapotában a terek összekapcsolását, zárt állapotban pedig azok lezárását biztosítja.
A következő funkciókkal is büszkélkedhet: fényvédelem, betörés- és tűzvédelem, hő- és hangszigetelés. Egy ajtó befogadó falból vagy épületvázból, tokból és szárnyból, vasalatból, és esetenként üvegszerkezetből épül fel.

Akkor most osztályozzunk!

Elhelyezkedés szerint megkülönböztetünk külső (bejárati ajtó, kapu), és belső (lakásbejárat, helységek közötti beltéri) ajtókat.
A szárny kivitelezése alapján gyártanak tömör ajtókat, olyanokat, amik felül üvegezettek, de olyanokat is, amelyek mélyen üvegezettek.
Ha a vasalatot vesszük szemügyre, láthatjuk, hogy egyrészt vannak a balos ajtók, másrészt a jobbosak. A balos ajtóknál a vasalat a bal oldalon található (azon az oldalon állunk, amerre nyílik), a jobbos esetében pedig természetesen a jobb oldalon.
Léteznek egyszárnyú, kétszárnyú, vagy dupla ajtófélék. A működési mód szerint ilyen ajtótípusok vásárolhatóak: forgópántos ajtó, tolóajtó, harmonikaajtó, forgóajtó, le-fel mozgó garázsajtó/kapu.
Az ajtók rendelkeznek ám speciális szerepekkel is, így tovább tudjuk őket osztályozni alkalmazás szerint. Nézzünk meg pár példát:
Kezdjük a pincétől/padlástól! Ezek a padozatba vagy a mennyezetbe beépített ajtók, általában létráról lehet őket megközelíteni.
A csapóajtó éttermek, kávézók, bárok jellemző ajtótípusa, általában kifelé, és befelé is csapódnak. Külön változata a denevérszárnyas ajtó, melynek érdekessége az, hogy a a szárnyai csak térdmagasságtól mellsíkig húzódnak. A csapóajtó hivatása az, hogy könnyű ki-, bejárást biztosítson a személyzetnek.
A csuklós ajtó páronként nyíló, többrészes ajtószárny, melyet szekrényekre, vagy gardrób szobákhoz építenek be.
Francia ajtónak azt az ajtót hívják, mely valódi vagy álosztókkal ellátott, kis, hőszigetelt üveggel ellátott ablakokból áll.
Ne felejtsük el a hagyományosnak számított egyszerű beltéri ajtót sem, mely fa keretébe furnér, vagy MDF-lap betét kerül. Ebből hozzák létre a formázott ajtót, de ennek betéte már mintákkal megformázott HDF vagy MDF lap.
Bízza ránk ajtószigetelését, vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!

Ajtók

Ajtók

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakszigetelés sajátkezűleg?

Régi nyílászárónk szigetelése már nem tökéletes, rései átengedik nemcsak a levegőt, de még a csapadékot is. A legkézenfekvőbbnek az tűnik,...

Close