Tekintsünk be együtt a Model Home 2020 programba

A VELUX Cégcsoport Model Home 2020 kísérleti programja 2008-ban indult, és új alapokra helyezte mindazt, amit ezidáig a fenntartható, energiahatékony építészetről tudtunk. Felvonultatott új építészeti megoldásokat, energetikai, technológiai és szociális vizsgálatokat végeztek el a keretében. A Model Home 2020 program részeként öt eltérő éghajlati adottsággal rendelkező országban öt aktívház, és egy többfunkciós egyetemi épület épült. Tervezésük elsődleges szempontja az energiasemlegesség elérése volt. A vizsgálatok olyan tényeket tártak fel, melyek útmutatókká válhatnak a jövőbeni aktívházak tervezéséhez. Mi most az épületenergetikai vizsgálatok közül az ablakokkal foglalkozó részt vizsgáljuk meg.

Model Home 2020

Model Home 2020

Érjen el kiváló légminőséget!

Hallott már a hibrid szellőztetésről? A rendszer alapja, hogy a nyáron használt ablakszellőztetést a téli hideg hónapokban kiegészíti egy gépi szellőztetés. A hibrid szellőztetést a vizsgálat során akkor kapcsolták be, amikor a szén-dioxid-szint értéke meghaladta a 850 ppm értéket. Amikor kizárólag ablakon keresztül szellőztettek, a tavaszi, nyári, és őszi beltéri levegő minősége a helyiségek többségében kiváló volt, klasszisokkal jobb, mint télen. Az ok: az ablakokon keresztüli szellőztetés gyorsabb légcserét biztosít, mint a gépi úton való.

Azért akadt kivétel, mégpedig az éjszakai hálószobák levegőjét vizsgálva. Nem is csoda, ha adott egy olyan helyiség, ahol két ember akár 8-10 órát is eltölt, hiszen ott biztosan megugrik a szén-dioxid-szint.

Előzze meg a nyári túlmelegedést!

Abban az esetben, ha a teljes élettér 30-50 %-át elfoglalják az ablakok, túlmelegedhet a lakás. Ebben főként a homlokzati és a tetőtéri üvegezés a ludas.

A nyári túlmelegedés könnyen kontrollálható, ha a tetőtéri ablakokra automatizált árnyékolókat teszünk, és – főként éjszaka – szellőztetünk. Az automatizált éjjeli szellőztetéssel a legforróbb napokon is elérhetjük a 20 °C-ot úgy, hogy előző esti uralkodó hőmérséklet még a 26 °C volt.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy a hálószobák délutánra erősen felmelegedtek, de este 10-re már kellemesre hűlt a hőmérséklet. Ha védekezni szeretne a nagy meleg ellen, tervezze a hálószobákat a ház keleti oldalára (itt nem éri a délutáni nap), és lehetőleg a földszintre.

A Model Home 2020 program bebizonyította, hogy a beltéri komfort kiválóan biztosítható az automatizált beltéri ablakszellőztetéssel és a külső árnyékolókkal. A lakók, annak biztos tudatában, hogy bármikor van lehetőségük a beállítások újraírására, üdvözlik az automatizált rendszereket.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ha zajos az utca, most jól figyeljen! Bevezetjük a a zajcsökkentés rejtelmeibe!

Fontos az Ön számára a hangcsillapítás? Jó hírünk van, erre már az ablaküveg is képes! De előtte merüljünk el kicsit...

Close