Nemcsak kimenni tud, bejönni is! – Zajcsökkentés ablakszigeteléssel

„Megvettük a város legcsendesebb lakását, erre két hónap múlva arra jelölték ki az éjszakai busz új útvonalát.” Ismerős helyzet?

Hangszigetelés ablakszigeteléssel.

Hangszigetelés ablakszigeteléssel.

Számtalanszor találkozom olyanokkal, akik az éppen beköszöntő tavasz miatt egyelőre nem foglalkoztak az újonnan vásárolt lakás ablakainak szigetelésével, de hamar rájönnek, hogy pont akkora a kívülről érkező zaj, ami megakadályozza őket a pihenésben. Ilyenkor vagy kényelmetlen füldugóval védekezhetünk, vagy rászánjuk magunkat az ablakszigetelésre, ami nemcsak költségkímélő, de ráadásul hamar el is készül.

Mi számít zajosnak és mi az a tartós zajártalom?

Az emberi szervezet az évszázadok alatt szépen alkalmazkodott a megnövekedett zajhoz. Kénytelen is volt, hiszen egyre nőtt az emberek által kibocsájtott zaj mértéke. Budapestet például már a 3. legzajosabb európai városként tartják számon. Tartós zajártalomról akkor beszélhetünk, ha egy adott decibelű zajban a megengedhetőnél több időt vagyunk kénytelenek eltölteni. Például 90 dB már maradandó halláskárosodást okozhat, ha napi 8 óránál többet töltünk el benne. Gondolhatnánk, hogy ezek extrém helyzetek, pedig nem, a 90 dB-t eléri a zongora hangja és a kiabálás is, de a fűnyírás, az utcai útfelújítás során felcsendülő légkalapács, a mentőautó szirénája, és kedvenc rockzenekarunk koncertje is bőven meghaladja azt.

90 dB-nél már halláskárosodás lép fel!

A budapesti zajtérkép adatai alapján jól látható, hogy bizony az utcai, forgalmi zajok a forgalmasabb részeken még éjjel is elérhetik a 80 dB értéket! Összehasonlításként a pihentető alváshoz a körülöttünk lévő zaj szintjének nem szabadna meghaladnia a 25 dB értéket!
Amennyiben tartósan tartózkodunk 30 dB feletti zajban, akár pszichés problémáink is kialakulhatnak, míg 65 dB-től már vegetatív problémáink is! 75 dB felett már hallásromlásról, fejfájásról és álmatlanságról számolnak be az emberek. Tehát, ha nem vagyunk zenészek, nem dolgozunk az építőiparban, nem Budapesten, de még csak nem is nagyvárosban élünk, és nincs a közelünkben sem pályaudvar, sem repülőtér, sem egyéb ipari terület, vagy szórakozóhely, akkor bizonyára nem vagyunk kitéve tartós zajártalomnak.

Budapest zajtérképe

Budapest zajtérképe

Hogyan előzhetjük meg a károsodást?

Aki a munkahelyén van kitéve zajártalomnak, annak javaslom a füldugó és egyéb fülvédő eszközök használatát. Koncertre, fesztiválra is érdemes beszerezni ilyesmit, kiváltképp, ha a gyerkőcöt is magunkkal visszük! Amennyiben otthonunkba szűrődik be az utca és szomszédok zaja, akkor elköltözés előtt mindenképpen érdemes elgondolkodnunk a szigetelésen! Bár az erős, házból érkező zajok kiküszöböléséhez a mennyezet és a falak szigetelése is elkerülhetetlen, az utcáról érkező zajok nagymértékben csökkenthetők a nyílászárok szakszerű szigetelésével!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Az ablakszigetelés fontossága és tesztelése

Rendszerint egy ingatlan energiakiadásainak nagy részét annak fűtése teszi ki. Jó esetben az ingatlant fűtjük, rosszabb esetben az ablakok résein...

Close