Az ablakszigetelés fontossága és tesztelése

Rendszerint egy ingatlan energiakiadásainak nagy részét annak fűtése teszi ki. Jó esetben az ingatlant fűtjük, rosszabb esetben az ablakok résein elillanó hő miatt az utcát. Mivel nem mindegy, hogy mennyit költünk fűtésre és mennyi marad a termelt hőből a lakásban, ajánlott megnézni, hogy hol távozik a hő egy része, és ha lehet, elzárni a kiáramló levegő útját.

Amennyiben 3-4 mm-es rés van az ablakkeret és szárny között, az már veszteséget jelent. Ha minden ablaknál ilyen méretű rés van, akkor nyugodtan összeadhatjuk azok méreteit, és egy jókora tátongó lyukat kapunk eredményül. Így már könnyű elképzelni, hogy egy ekkora nyíláson egy nap alatt milyen mennyiségű meleg levegő tud elillanni a fűtött lakásból. Amennyiben a keret és szárny közötti rés még nagyobb, az összegzésképpen kapott nyílás is nagyobb méretű, következésképpen jelentősebb hőveszteséggel számolhatunk.

Többféleképpen is le lehet ellenőrizni az ablakszigetelés minőségét. Ismerünk olyan módszereket, amelyekhez különféle segédeszközök szükségesek, de akár a tenyerünkkel is megállapíthatjuk, hogy jól zárnak-e az ablakaink.

Gyertya próba

Hűvösebb, szelesebb időben tudjuk megfelelően alkalmazni ezt a próbát. A gyertyát meggyújtjuk és az ablakkeret elé helyezzük. Ha nem mozdul a gyertya lángja, egyenletesen ég, akkor nem áramlik be a hideg levegő, tehát jól zár az ablak. Ha azonban a gyertya lángja mozog, netán kialszik, akkor sürgősen szigetelni kell az ablakot.

Papírpénz próba

A papírpénz is segítségünkre lehet a nyílászárók szigetelésének megállapításában. Nyissuk ki az ablakot, tegyük a keret és szárny közé a papírpénzt, majd csukjuk rá az ablakot. amennyiben könnyen ki tudjuk húzni, akkor nem megfelelő a szigetelés, tehát beavatkozásra van szükség. Ha beszorul, és csak az ablak kinyitásával tudjuk kiszedni pénzünket, az ablak a vizsgált részen kitűnően zár.

Elemlámpa próba

Elemlámpa segítségével is letesztelhetjük ablakaink záródását. Szükség van az elemlámpán kívül két emberre és természetesen sötétségre. Az egyik ember a sötét lakásban rávilágít az ablak záródására, közel tartva az elemlámpát, a másik meg kívülről figyeli, hogy szűrődik-e ki fény. Ha kívülről nem látszik fény, akkor jól zár az ablak, ha kiszűrődik, akkor viszont szigetelésre van szükség.

Vizes kéz próba

Ez a legegyszerűbb próba, és eszköz sem kell hozzá. Mindössze a tenyerünket kell megvizeznünk, és azt az ablakkeret külső és belső illeszkedése kell tennünk. Ha az ablak nem zár rendesen, akkor a nedves tenyerünkkel azonnal megérezzük a ki-be áramló levegőt.

Hőtérkép készítés

Ez a leghatékonyabb ellenőrzési módszer éppen ezért mi is ezt alkalmazzuk.

Bővebben a hőtérkép készítésről itt olvashat.

Az ablakszigetelés fontossága és tesztelése

Az ablakszigetelés fontossága és tesztelése

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ne fűtse az utcát, inkább spóroljon ablakszigeteléssel!

Ha használt lakást vásárolt, amely régi típusú nyílászárókkal rendelkezik; vagy régebben építkezett, így az új típusú ablakok szigetelése már elöregedett;...

Close