Itt a jövő: megérkeztek a napenergiát hasznosító ablakok

A napenergia hasznosítása mindig is izgatta az emberek, no és persze a nyílászárókkal foglalkozók fantáziáját. Több próbálkozás is folyik, a megoldás már nagyon közel van. Mindenesetre az ablakgyártó cégek már most érdeklődnek az újító technológiák iránt. Nézzük, milyen úttörő ötletek születtek eddig!

A Solaria nevű amerikai cég két és fél milliméteres csíkokra vágott, elektromos áram termelésére képes fotovoltaikus (PV-solar photovoltaic) cellákat épít be az ablaküvegekbe. A folyadék főként szénből, és folyékony hidrogénből áll össze. A PV csíkok elnyelik a napsugárzást, ezáltal és csökkentik a belső térbe kerülő hőmennyiséget. A Solaria megoldását főként új építésű házak déli irányba néző ablakaiba ajánlja. A mesterséges fényt is árammá képes alakítani.

A PV cella technológia más amerikai céget is megihletett. A SolarWindow Technologies technológiája az ablakokra ragasztható PV filmen alapul, ami már meglévő, és újonnan gyártott nyílászárók esetében is alkalmazható. Alkalmazása tehát végtelenül egyszerű. A megoldás neve: fotovoltaik. Színe, és átlátszóságának mértéke is variálható. A SolarWindow tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, mely elektromos áramot termel. Borús, felhős időben is működőképes. Készítői szerint mivel olcsón, és környezetbarát technológiával lehet előállítani, ezért ha forgalomba kerül, ára forradalmian alacsony lesz.

Az Oxford Photovoltaics félig áteresztő, napelemként használható, színezhető üveget készül a piacra dobni. A perovszkitból készült napelem cellák jól használhatóak energiatermelésre. Használható: épületek homlokzatának ablakaihoz, gépkocsik ablakaiban.

A Michigani Állami Egyetem(MSU) a TLSC nevű technológiájával aratott nagy sikert. A teljesen átlátszó anyagot csak az ablakra kell helyezni, és máris elkezdi az energiatermelést. Találmányuk a jövő napelem lehet. A napelemet emberi szem átlátszónak látja, de ez csalóka, nem minden fény jut át rajta. A felület az ultraibolya és infravörös (ez a hullámhosszúságú fény az emberi szem számára láthatatlan) sugárzást gyűjti össze, és ezt vezeti ki a felület szélén lévő vékony napelemcsíkokba. Ezek termelik belőle az áramot. Tehát: átereszti a fényt, az emberi szem számára láthatatlan fényt pedig szépen begyűjti.

Ez a fejlesztés nem csak az ablakaink jövőjét helyezik más kilátásba, de megoldás lehet például a lemerülő mobileszközök (okostelefon, táblagép, e-könyv) problémájára is.

Nézzük, hogyan működik az újfajta napelem! A fő összetevők: egy újfajta polimer+ezüst nanovezeték + titánium-dioxid részecskék. Mivel üveg helyett könnyű, hajlékony paneleket használnak, a gyártási költségek alacsonyan maradnak. A prototípus fényáteresztő képessége kb. 70 százalék.

Nézze meg a Michigan State University alábbi, mindössze egy perces videóját, mely angoltudás nélkül is élvezhető!

A panelek hatásfoka még igencsak alacsonynak mondható a maga 4%-ával, de kellő fejlesztésekkel akár 5%-ra is fejleszthető. Ez csekélynek tűnik, de minden esetben az összteljesítményt kell nézni. Összehasonlításképp: az üveg napelemek legjobbjainak mutatója kb. 18-25 százalék. Nem kérdés tehát, hogy a hatékonyság növelése alapvető fontosságú.

A napelem felhasználását ez a technológia erőteljesen forradalmasíthatja. Ha sikerül úgy kivitelezni, amilyennek megálmodták, üvegfelületek helyettesítésére lehet majd használni.

Képzeljen el egy szép, új világot, melyben a a felhőkarcolók napelemes üvegei képessé válnak az egész épület árammal való ellátásához…

Bár a start biztató, a michigani fejlesztés még várat magára. Addig is azonban ne feledjük, hogy az energiafogyasztás optimalizálására már számos ötlet létezik.
Elsőként hadd említsük meg magát az ablakszigetelést, mellyel jelentős energiát lehet megtakarítani.

Képforrás: www.extremetech.com

www.extremetech.com

www.extremetech.com

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A gerébtokos ablakok, és felújításuk

Mi az a pont, amikor már biztos, hogy az ablakunk olyannyira nem a régi formájában tündököl, hogy kezdeni kellene vele...

Close