Panelházakban fellelhető ablaktípusok

Ahogyan a népesség száma egyre inkább növekedni kezdett az 1950-es évek során, úgy egyre nagyobb fejtörést okozott az, hogy hogyan is lehetne megoldani az emberek lakhatását. A probléma orvoslása érdekében, rohamos iramban elkezdődtek a panelházépítések. Egyik panelt húzták fel a másik után, és óriási lakótelepek épültek ki szerte az országban az 1960-1980-as évek közötti időszakban. A panelházak három féle kivitelben készültek el. Létezik dán, házgyári csapos, illetve orosz panelház, és ezek közül a legelterjedtebbnek a házgyári csapos típus számít Magyarországon. A házgyári csapos panelépületek neve arra mutat rá, hogy a bennük található ablakokat egy 3,5 milliméteres, betonból készített csapra rögzítették rá. Az orosz típus ezzel szemben egy ablakmérettel rendelkezik, amely mellett esetleg helyet kap egy-egy kisebb konyhaablak is. A dán panelek esetében pedig jellemzően a nagyobb területű lakásokban már felfedezhetőek az egyetlen szárnnyal rendelkező ablakok is, míg a kisebb panelekben háromszárnyú ablakok kaptak helyet. A 30-50 évvel ezelőtt megépített panelházak nyílászáróinak cseréje éppen napjainkban válik esedékessé, és sokan élnek is a lehetőséggel így korábbi ablakaikat új, műanyagból készült típusokra cserélik le. A műanyag ablakokra való váltás oka többnyire abban keresendő, hogy ez az ablaktípus igen olcsón beszerezhető, emellett pedig minimális karbantartást igényel a szerkezet. A fa ellenben rendszeres, 3-5 évente történő karbantartás igényel, hiszen ennyi időnként érdemes a fa szerkezetű nyílászárók felületét átfesteni speciális anyaggal. Mindennek ellenére, manapság mégis inkább az figyelhető meg, hogy egyre többen ragaszkodnak a régi, jól bevált fa szerkezetű ablakaikhoz, hiszen ezek nem csak természetes kinézettel rendelkeznek, hanem egyben masszívak és megbízhatóak is.

A panelházak ablakait tessauer ablaknak valamint panel ablaknak hívják, amelyek az általunk alkalmazott svéd nútmarásos módszerrel utólag szigetelhető.

tessauer panel ablak

tessauer panel ablak

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Miért jobb nyáron szigeteltetni az ablakait, mint közvetlenül a téli szezon előtt?

Általánosságban elmondható, hogy az emberek nagy részének nyáron eszébe sem jut az ablakainak szigetelésével foglalkozni. Ilyenkor sokkal gyakoribb az, hogy...

Close