Panelházakban fellelhető ablaktípusok

Ahogyan a népesség száma egyre inkább növekedni kezdett az 1950-es évek során, úgy egyre nagyobb fejtörést okozott az, hogy hogyan is lehetne megoldani az emberek lakhatását. A probléma orvoslása érdekében, rohamos iramban elkezdődtek a panelházépítések. Egyik panelt húzták fel a másik után, és óriási lakótelepek épültek ki szerte az országban az 1960-1980-as évek közötti időszakban. A panelházak három féle kivitelben készültek el. Létezik dán, házgyári csapos, illetve orosz panelház, és ezek közül a legelterjedtebbnek a házgyári csapos típus számít Magyarországon. A házgyári csapos panelépületek neve arra mutat rá, hogy a bennük található ablakokat egy 3,5 milliméteres, betonból készített csapra rögzítették rá. Az orosz típus ezzel szemben egy ablakmérettel rendelkezik, amely mellett esetleg helyet kap egy-egy kisebb konyhaablak is. A dán panelek esetében pedig jellemzően a nagyobb területű lakásokban már felfedezhetőek az egyetlen szárnnyal rendelkező ablakok is, míg a kisebb panelekben háromszárnyú ablakok kaptak helyet. A 30-50 évvel ezelőtt megépített panelházak nyílászáróinak cseréje éppen napjainkban válik esedékessé, és sokan élnek is a lehetőséggel így korábbi ablakaikat új, műanyagból készült típusokra cserélik le. A műanyag ablakokra való váltás oka többnyire abban keresendő, hogy ez az ablaktípus igen olcsón beszerezhető, emellett pedig minimális karbantartást igényel a szerkezet. A fa ellenben rendszeres, 3-5 évente történő karbantartás igényel, hiszen ennyi időnként érdemes a fa szerkezetű nyílászárók felületét átfesteni speciális anyaggal. Mindennek ellenére, manapság mégis inkább az figyelhető meg, hogy egyre többen ragaszkodnak a régi, jól bevált fa szerkezetű ablakaikhoz, hiszen ezek nem csak természetes kinézettel rendelkeznek, hanem egyben masszívak és megbízhatóak is.

A panelházak ablakait tessauer ablaknak valamint panel ablaknak hívják, amelyek az általunk alkalmazott svéd nútmarásos módszerrel utólag szigetelhető.

tessauer panel ablak

tessauer panel ablak

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Miért jobb nyáron szigeteltetni az ablakait, mint közvetlenül a téli szezon előtt?

Általánosságban elmondható, hogy az emberek nagy részének nyáron eszébe sem jut az ablakainak szigetelésével foglalkozni. Ilyenkor sokkal gyakoribb az, hogy...

Close