Reggel megjelenő pára az ablaküvegen?

Ismerős a jelenség, amikor reggel az ablakot kinyitva vagy az ajtó kilincsét megragadva arra leszünk figyelmesek, hogy alig látunk ki az üvegen? Homályos, nedves a felület, esetleg kis vízfolyamok is csordogálnak rajta? A legtöbben elsőre az üveg hibájára gondolnak, de szerencsére egészen más oka is lehet.

Túl magas páratartalom

Ha reggel nem látunk ki az ablakon, az a magas páratartalom miatt lehet. Ha túl magas a helyiség páratartalma, a szoba leghidegebb pontján csapódik ki a víz, ami az üveg felület. Természetesen az is elképzelhető, hogy rossz az üveg hőszigetelő képessége, ezért a belső felülete áthűl. Ha az ablaküveg hőmérséklete eléri a harmatponti hőmérsékletet, megindul a páralecsapódás.

Ha az ablakdeszka alatt, vagy az ablaktok és a fal között szabadon jár a levegő, ugyanez a szerkezetben történik meg. A megemelkedett belső páratartalom más kellemetlenségeket is okozhat, fülledt levegőt és az átnedvesedett szerkezeteknél a fal sarkának penészesedését elsősorban. Mindenesetre a magas páratartalom megszüntethető.

Hogy csökkentsük a páratartalmat?

A párás üveg fő okát szellőztetéssel könnyen megszűntethetjük. Ezt hagyományos, kézi szellőztetés mellett légbevezető, szellőztető utólagos beszerelésével lehet megoldani, ha nyitott égésterű gázkészülékeket működtetünk otthon (pl.: vízmelegítő, gáztűzhely, stb.). A modern nyílászárók rendkívül tömítetten légzárnak, ezért a lakás légcseréjét utólag az ablakba szerelhető légbevezetővel biztosíthatjuk.

Hogy csökkentsük az üveg áthűlését?

Ez a probléma is könnyen kiszűrhető, emelhetjük az üveg belső felületének hőmérsékletét. Emelhetjük a szoba hőmérsékletét vagy kicserélhetjük az ajtó-ablaküveget egy jobb hőszigetelő képességű, modernebb típusra, amely így kevésbé hűl le. Ez hozzájárul a szoba hőmérsékletének emelkedéséhez is.

Mi legyen a sorrend?

Az elsődleges ok a magas belső páratartalom, így nem rögtön az ablaküveg kicserélésére kell gondolni. Ha ezt az okot megfelelő szellőztetéssel megszüntettük, elgondolkodhatunk az üveg cseréjén is.

Pára az ablaküvegen

Pára az ablaküvegen

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Válassza a biztonságos, utólagos ablakszigetelést

Szakmai fórumokon igen kevés szó esik arról, hogy az az utólagos szilikonos ablakszigetelés valójában a terület egyik legbiztonságosabb megoldása, mind...

Close