Szigetelőanyag cseréje: hogyan kerüljük el?

A beépített, régi szigetelőanyag cseréje természetesen sokkal kisebb felfordulással és kosszal jár, mint egy teljes nyílászáró-csere, különösen, ha csak elöregedett a régi anyag. A felfordulástól, rendetlenségtől való félelmünk tehát ne tartson vissza bennünket a korszerűsítéstől, ha úgy érezzük, hogy szigetelésünk már nem a régi. Természetesen ugyanakkor a legjobb megelőzni ennek szükségességét.

Mit tehetünk, hogy megússzuk?

Ahhoz, hogy elkerülhessük az egyébként nem is annyira kellemetlen procedúrát, mi magunk is tehetünk óvintézkedéseket. A szigetelőanyag élettartama körülbelül 5-10 év, a típusától függően, hiszen van felárral és a nélkül rendelhető, különböző színű és alapanyagú szigetelő. Nagyban befolyásolja az élettartamot, hogy mennyire igénybevett a nyílászáró, azaz gyakran nyitjuk-csukjuk-e, illetve hogy ki van-e téve az időjárás átlagostól nagyobb viszontagságainak. A mellett tehát hogy a szellőztetés nagyon fontos, arra sem árt odafigyelni, hogy ne nyitogassuk egész nap az ablakot.
Ha az adott nyílászáró újramázolása mellett döntünk, fontos, hogy a szigetelőanyagot semmiképp se fessük le. A festék tönkreteszi a szilikon gumit, amely rugalmasságát elvesztve már nem fog hatékonyan szigetelni. A festés előtt tehát szükséges eltávolítani a szigetelőanyagot, és akkor visszahelyezni, ha a festék már megszáradt.

A gumi tönkremeneteléhez az is hozzájárulhat, ha erős vegyszerrel kezeljük a szigetelőanyagot, vagy áttörölgetjük az ablakszárny szélső oldalát. Ehelyett csak portalanítsuk az ablakot bizonyos időközönként, és langyos, mosószeres vízbe mártott ronggyal vagy szivaccsal töröljük át. Évente egyszer nem árt szilikonspray-vel kezelni a gumit.

Mikor kell mindenképp cserélni?

Ha szigetelőanyag elöregedett amelynek jelei a következők: repedezik, mállik, szakad valamint nem nyeri vissza már az alakját.

Szigetelőanyag csere

Szigetelőanyag csere

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A déli tájak igézetében – a mediterrán stílusú ablakok

Hazánkban röpködnek a mínuszok, ezért az ablakszigetelo.hu csapata ugyan igaz, hogy csak képzeletben, de melegebb éghajlatú tájakra kalandozott. Tartson Ön...

Close