A déli tájak igézetében – a mediterrán stílusú ablakok

Hazánkban röpködnek a mínuszok, ezért az ablakszigetelo.hu csapata ugyan igaz, hogy csak képzeletben, de melegebb éghajlatú tájakra kalandozott. Tartson Ön is velünk a melegséget, természetességet sugárzó mediterrán stílusú ablakok hazájába!

Spanyolország, Portugália, Görögország vidékein, ahol tűz a nap, és fújnak a tengeri szelek, a nehéz kőfalú házakon apró, fa zsalugáteres ablakok tekintenek ki a nagyvilágba. Az enyhébb telű, forró nyarú vidékeken járva feltűnik, hogy uralkodóak a földszínű, harmonikus formájú ablakok.

Vonzó üzenet

Magyarországon már a 90-es évektől divatos a mediterrán stílus, olyannyira, hogy népszerűsége azóta is töretlen. Ugyan, kinek van ellenére az, hogy otthona meleg, nyárias, romantikus, tengerparti, barátságos hangulatot idéz?

A mi éghajlatunkra szabva

Persze, némi változtatás elkelt ahhoz, hogy a mediterrán építészeti stílus idomuljon a magyar környezeti és kulturális adottságokhoz. Így egy magyarországi mediterrán jellegű épület esetében másképp alakul a szigetelés, és a vízelvezetés is.
A kicsiny, lőrésszerű ablakok pedig nagyobbak lettek, már csak azért is, mert a kontinentális éghajlat lakóinak általában nem célja az, hogy házaikat védjék a napsugárzás ellen. Kivéve persze a nyári nagy hőségben…
Lapos tető, és erőteljes színek? Ezek sem igazán divatosak errefelé, pedig igazi mediterrán sajátosságok. Mindent összevetve, a hazai településszerkezetbe helyezett mediterrán építészeti stílus tehát már egy letisztultabb, visszafogottabb, magyar ízlés alapján átformált stílus.


Ha mediterrán ablakra vágysz
, válassz keskeny, kétszárnyú ablakokat, és ha még tovább szeretnéd fokozni a délies életérzést, egészítsd ki őket zsalugáterrel. Használj természetes anyagokat. Lehet fa ablakod, vagy pedig olyan alumínium burkolatú faszerkezet, mely védve van a nap káros UV sugárzásától.

Persze, az ablakon kívül egyéb részletekre is jól figyelj: a boltíves teraszok, a nyitott folyosók, a kő, vagy kerámia burkolatok is jellemzőek e stílusra. Gyakran látni rusztikus, kovácsoltvas elemeket is. Színei: natúr színek, sárga, bordó, narancs, barna, és kék. Apropó, nincsen valódi mediterrán életérzés kert és terasz nélkül, erre is fordíts figyelmet!

Mediterrán ablak

Mediterrán ablak

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Pallótokos ablak vasalatok

Pallótokos ablakok felújítása során sokszor hiányosak már a vasalatok. Piacon, bontásból vagy egyéb forrásból még beszerezhető eredeti. Amennyiben nem tudunk...

Close