A déli tájak igézetében – a mediterrán stílusú ablakok

Hazánkban röpködnek a mínuszok, ezért az ablakszigetelo.hu csapata ugyan igaz, hogy csak képzeletben, de melegebb éghajlatú tájakra kalandozott. Tartson Ön is velünk a melegséget, természetességet sugárzó mediterrán stílusú ablakok hazájába!

Spanyolország, Portugália, Görögország vidékein, ahol tűz a nap, és fújnak a tengeri szelek, a nehéz kőfalú házakon apró, fa zsalugáteres ablakok tekintenek ki a nagyvilágba. Az enyhébb telű, forró nyarú vidékeken járva feltűnik, hogy uralkodóak a földszínű, harmonikus formájú ablakok.

Vonzó üzenet

Magyarországon már a 90-es évektől divatos a mediterrán stílus, olyannyira, hogy népszerűsége azóta is töretlen. Ugyan, kinek van ellenére az, hogy otthona meleg, nyárias, romantikus, tengerparti, barátságos hangulatot idéz?

A mi éghajlatunkra szabva

Persze, némi változtatás elkelt ahhoz, hogy a mediterrán építészeti stílus idomuljon a magyar környezeti és kulturális adottságokhoz. Így egy magyarországi mediterrán jellegű épület esetében másképp alakul a szigetelés, és a vízelvezetés is.
A kicsiny, lőrésszerű ablakok pedig nagyobbak lettek, már csak azért is, mert a kontinentális éghajlat lakóinak általában nem célja az, hogy házaikat védjék a napsugárzás ellen. Kivéve persze a nyári nagy hőségben…
Lapos tető, és erőteljes színek? Ezek sem igazán divatosak errefelé, pedig igazi mediterrán sajátosságok. Mindent összevetve, a hazai településszerkezetbe helyezett mediterrán építészeti stílus tehát már egy letisztultabb, visszafogottabb, magyar ízlés alapján átformált stílus.


Ha mediterrán ablakra vágysz
, válassz keskeny, kétszárnyú ablakokat, és ha még tovább szeretnéd fokozni a délies életérzést, egészítsd ki őket zsalugáterrel. Használj természetes anyagokat. Lehet fa ablakod, vagy pedig olyan alumínium burkolatú faszerkezet, mely védve van a nap káros UV sugárzásától.

Persze, az ablakon kívül egyéb részletekre is jól figyelj: a boltíves teraszok, a nyitott folyosók, a kő, vagy kerámia burkolatok is jellemzőek e stílusra. Gyakran látni rusztikus, kovácsoltvas elemeket is. Színei: natúr színek, sárga, bordó, narancs, barna, és kék. Apropó, nincsen valódi mediterrán életérzés kert és terasz nélkül, erre is fordíts figyelmet!

Mediterrán ablak

Mediterrán ablak

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Pallótokos ablak vasalatok

Pallótokos ablakok felújítása során sokszor hiányosak már a vasalatok. Piacon, bontásból vagy egyéb forrásból még beszerezhető eredeti. Amennyiben nem tudunk...

Close