Az ablakok fejlődéstörténete

Irán, Perzepolisz, i. e. 4000. A lakóházaknak már vannak ablakra hasonlító nyílásaik. I.sz. 100., Róma: a mesterek már készítenek üvegbetétet, igaz, az optikai tulajdonsága hagy némi kívánnivalót maga után. I.sz. 1800., az első üvegtáblák készítésének ideje. A görögök átriumházaikban belső udvarra nyíló, művészien díszített ablakokon keresztül gyönyörködtek a kilátásban.

Az ókori egyiptomiak is szerették az ablakok őseit, szellőztetés céljából tartották fenn őket. Az ősi Kína, Korea, és Japán vidékek lakói megelégedtek a papírablakokkal is. De gondoljon csak a népi építészet remekeire, a mongol jurtára, az afrikai szalmakunyhóra, vagy akár az iglura, ezek mind ablak nélkül készültek. Hasonlóképp az indiánok bőrsátra, és a közép-amerikai nádkunyhó is.

Az ablakok titkokat őriznek. A kezdetek kezdetén még csak nyílások voltak az ablakok, innen kezdték meg hódító útjukat. Sorban következtek az állatbőrök, rongydarabkák, fa táblák, és szarulemezek, mint ablakősök. Ma már azt is tudjuk, hogy a római császárok épületein nagy, tágas, és immár üvegezett ablakok tündököltek.

A középkortól a fa ablakok magukon viselték az építészeti stílusokat is. Kisméretű, zömök, félköríves ablakokat találunk a román stílusú építészetben, a gótikában pedig nagyméretű, gazdagon díszíthető, csúcsíves, kifinomult ablakokat. A klasszicista stílus ezzel szemben inkább az egyszerűségre, és funkcionalitásra törekedett.

A polgári otthonokban az 1500-as évektől kezdtek üveget használni, sűrű, fa rácsozatú ablaktáblákba helyezték a kis üvegtáblákat. A lakók ezáltal védve voltak a fény, az eső, a hideg, és a betolakodók ellen is. Természetesen adva volt a szellőztető funkció, és a díszítő elemek sokasága is.

Ablakok fejlődéstörténete

Ablakok fejlődéstörténete

Elérkeztünk a műanyag ablakok megjelenéséig. Magyarországon a kazincbarcikai Borsodi Vegyi Kombinát 1978-tól kezdte el az ablakprofil rendszerek gyártását, mégpedig Kömmerling licenc alapján. A Kömmerling azóta is gyártja ólommentes, kalcium-cink tartalmú, környezetbarát stabilizátorokkal ellátott, visszaforgatott PVC-ből készült műanyag profiljait.

Ablakszigetelésre, üvegezésre van szüksége? Keressen bennünket bizalommal!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Miért baj, ha jó a szilikon, de nem jó a nútmarás?

Az utólagos ablakszigetelés kapcsán alapvetés a megfelelő minőségű szilikon használata. Ám a marás is az. Ha tehát hozzájutott a professzionális...

Close