Az ablakszigetelés óvja a család egészségét is

A megfelelő szigetelés nemcsak a pénztárcánknak tesz jót, hanem a közérzetünknek és általános komfortérzetünknek is. Emellett pedig szintén nem utolsó szempont, hogy segít az egészségesebb környezet kialakításában.

A jól szigetelt lakásba nem tudja befújni a szél azokat a mikroszemcséket az utcáról, melyek irritálhatnák a légútjainkat. A por természetes velejárója a környezetnek, de a szellőztetés és utcai tartózkodás éppen elég ideig szolgáltatja ki szervezetünket a városban különösen sok káros anyaggal terhelt pornak. Otthon föllélegezhet a tüdőnk is, ha jól szigetelt lakásban élünk.

A zajvédelem szintén nagyon fontos érv a szigetelés mellett. Az utcáról beszűrődő folyamatos zajok, például az autók vagy éppen hangoskodó szórakozók elronthatják az esti pihenésünket, ezzel pedig a másnapunkat is. A kialvatlan, fáradt szervezet hajlamos a hibázásra, és az is megfigyelhető, hogy nem csupán pontatlanok, de ingerlékenyebbek is leszünk, ha nem tudjuk kipihenni magunkat.

Főleg idősek vagy gyermekek és légúti megbetegedésben szenvedők számára különösen fontos a jó szigetelés és a huzatosság megszüntetése. De a kisállatok és az egészséges emberek számára is problémát okozhat a hívatlan porfelhő, mert irritálhatja az orrot és a légutakat, sőt az arra hajlamosaknál akár az allergia kialakulásában is szerepet játszhat.

Egy új-zélandi kutatás szerint a megfelelően szigetelt lakásokban élők 40–50%-kal kisebb eséllyel számolnak be nehézlégzésről, ritkábban betegednek meg és kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba is. A szigetelt lakásokban 19%-kal kevesebb áramot fogyasztottak, két–négy Celsius-fokot nőtt az átlaghőmérséklet, valamint közel négy százalékkal volt alacsonyabb a nedvesedést okozó és egészségtelen páratartalom.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Hagyományos ablakok felújítása

A régi, fából készült ablakok meghatározó szerepet töltenek be egy-egy régi épület vagy akár egy egész utca arculatában. A tulajdonosokra...

Close