Egy hívatlan vendég otthonunkban: a penész

Télen ugrásszerűen megnövekszik azon lakások/házak száma, ahol a penész hirtelen, váratlan módon felüti fejét.

Dohos szagot áraszt, zöldes-feketés foltokkal köpködi tele falainkat és ami negatívumai között a leglényegesebb; veszélyes, ártó hatása van az emberi szervezetre.

Hiába tartjuk rendben otthonunkat, hiába takarítunk megszállottak módjára, sajnos ezzel még nem küszöböljük ki a penész kialakulásának lehetőségét.

Hogy miért és hogyan jön létre, férkőzik be életterünkbe és keseríti meg mindennapjainkat, valamint mit tehetünk ellene, arról most lerántjuk a leplet.

A penészgomba spórái mindenütt megtalálhatóak a levegőben, de nem mindenhol találnak „táptalajra” és telepednek meg.

Amennyiben lakásunk száraz, jól szellőztetett nagy valószínűséggel nem lesz gondunk a penészesedéssel, ám, ha nem megfelelő hőmérsékletű, túl nagy a páratartalom, könnyen megjelenhetnek a zavaró foltok.

Penész

Penész

A műanyag nyílászáróknál, új szigetelésnél, is oda kell figyelnünk, mert ilyen esetekben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a rendszeres szellőztetésről, örülünk, hogy nem huzatos már a lakás, fűtésszámlánk alacsonyabb lett, boldogsággal telve konstatáljuk, hogy nem kell többé dideregni saját nappalinkban.

Az eszünkbe sem jut, hogy így hirtelen több hő szorul a falak közé, amely légáramlás hiányában páraként lecsapódik, ezzel tökéletesen előkészítve a penész melegágyát.

Sokan, mikor ezt észreveszik szivaccsal, vegyszerekkel nekiesnek, lesúrolják, esetleg penészölő festékkel átkenik az érintett felületet. Ez kizárólag tüneti kezelés, hiszen, ha probléma valódi okát nem találjuk meg, újra- és újra szembesülünk majd bosszantó visszatérésével.

Muszáj megemlíteni az esztétikai hátrányok mellett a penész egészségkárosító hatásait is.

Több mint 80 faja létezik- a több ezer közül- melyek veszélyt jelentenek szervezetünkre, gyengítik immunrendszerünket, nem mindegy tehát melyikkel állunk szemben.

A penész leggyakrabban asztmás megbetegedésekért tehető felelősség, de allergén reakciókat is kiválthat. Krónikus fáradékonyság, szem-és nyálkahártya irritációk, súlyosabb esetekben tüdőt, májat vesét támadó kórok hátterében is ez a gomba állhat.

Ha erős a gyanúnk, hogy bármilyen fizikális panaszunkért a penészt tehetjük felelősség, érdemes felkeresni szakember segítségét-aerobiológus-, aki mintát vesz, és megállapítja melyik típus költözött be hozzánk, milyen módszerrel vehetjük fel leghatékonyabban a harcot ellene.

Íme 4 pont, amit, ha észben tartunk búcsút inthetünk a penésznek:

  1. Rendszeres, alapos átszellőztetése a lakásnak, legalább naponta két alkalommal
  2. Megfelelő hőmérséklet a szobákban
  3. Páramentesítés
  4. Ezek mellett kiegészítésként penészirtó szerek alkalmazása

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
10 jó ok a nyílászáró cserére

Egy nyílászáró esetleges cseréjét bizony jól meghányja-veti az ember, így többkörös az a folyamat, amíg a gondolat csírája tetté érik,...

Close